MRF 2023.162

Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse af 30. maj 2023, j.nr. 20/00907

Ophævet og hjemvist tillæg til miljøgodkendelse af udvidet kapacitet på eksisterende biogasanlæg, da Miljø- og Fødevareklagenævnet i MRF 2023.163 Mfk havde ophævet VVM-tilladelse efter miljøvurderingslovens § 25 til det samlede projekt.

I forbindelse med, at Hjørring Kommune den 20. december 2019 meddelte VVM-tilladelse efter miljøvurderingslovens § 25 til et projekt for udvidelse af kapaciteten på et eksisterende biogasanlæg fra 100.000 til 200.000 tons biomasse pr. år, meddelte kommunen samme dato tillæg til virksomhedens eksisterende miljøgodkendelse på nærmere vilkår. Afgørelsen blev påklaget af Danmarks Sportsfiskerforbund, der bl.a. gjorde gældende, at virksomheden ikke kunne drives fra lokaliteten uden at påføre omgivelserne uacceptabel forurening, og henviste til, at virksomhedens forurening havde ødelagt en strækning på 30 km af Uggerby Å. Miljø- og Fødevareklagenævnet (formanden) fandt alene anledning til at tage stilling til retsvirkningen af, at klagenævnet samme dag i MRF 2023.163 Mfk havde ophævet VVM-tilladelsen efter miljøvurderingslovens § 25 til det samlede projekt. Da en VVM-tilladelse fastlægger rammer for, hvad der bl.a. kan miljøgodkendes, og tilladelsen var ophævet, kunne tillægget til miljøgodkendelsen ikke opretholdes, hvor afgørelsen ophævet og hjemvist til fornyet behandling i kommunen.

Kommentar: Det fremgår ikke af denne afgørelse, om det hidtidige biogasanlæg havde en VVM-tilladelse i forbindelse med miljøgodkendelsen, men hvis dette ikke var tilfældet, må det anses for en fejl, at udvidelsen er håndteret som et tillæg til miljøgodkendelsen, da en udvidelse af denne størrelsesorden i så fald også efter miljøbeskyttelsesloven skulle have være håndteret som en samlet ny miljøgodkendelse. Men det er naturligvis korrekt, at tillægget til miljøgodkendelsen i alle tilfælde var ugyldigt som følge af nævnets ophævelse af VVM-tilladelsen samme dag.

Link til afgørelsen.