MRF 2021.179

Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse af 19. april 2021 (j.nr. 21/03580)

Afvist opsættende virkning af klage over miljøgodkendelse til udvidelse af et svinebrug, da opførelse af bebyggelsen skete i tilknytning til ejendommens hidtidige bebyggelsesarealer, og der ikke var fare for, at en udnyttelse af godkendelsen kunne medføre uoprettelig skade.

Kalundborg Kommune meddelte den 5. februar 2021 miljøgodkendelse med hjemmel i husdyrbruglovens § 16 a, stk. 2, til udvidelse af et svinebrug. Den ansøgte udvidelse indebar etablering af to nye staldbygninger, en ny gyllebeholder samt fire nye fodersiloer. Af miljøgodkendelsen fremgik, at kommunen havde vurderet, at både staldbygning, gyllebeholder og fodersiloer ville blive placeret i direkte tilknytning til ejendommens eksisterende bebyggelsesarealer, og at ejendommens driftsbygninger efter den planlagte udvidelse fortsat ville ligge som en samlet enhed, hvor alle bygninger lå harmonisk i tilknytning til hinanden. Afgørelsen blev påklaget af en omboende, der anmodede om, at klagen blev tillagt opsættende virkning, hvilket Miljø- og Fødevareklagenævnet (formanden) udskilte til særskilt behandling. Klager anførte bl.a., at de miljømæssige konsekvenser ved det ansøgte projekt ikke var retvisende belyst i miljøkonsekvensrapporten, og at kommunens afgørelse byggede på urigtige forudsætninger vedrørende gødningsproduktion og -håndtering. Nævnet fandt ikke grundlag for at tilsidesætte kommunes vurdering af, at det nye byggeri ville blive opført i tilknytning til ejendommens hidtidige bebyggelsesarealer, hvormed klagen ikke havde opsættende virkning efter husdyrbruglovens § 81, stk. 3, 2. pkt. Nævnet fandt endvidere ikke grundlag for at fravige hovedreglen i husdyrbruglovens § 81, stk. 1, hvorefter en klage over en godkendelse ikke har opsættende virkning, da der efter det oplyste ikke var fare for, at en udnyttelse af godkendelsen, mens klagesagen blev behandlet, kunne medføre uoprettelig skade. Anmodningen om opsættende virkning blev derfor afvist.

Kommentar: Afgørelsen følger fast praksis i sager, hvor klager anmoder om opsættende virkning af klage over tilladelse, hvor Miljø- og Fødevareklagenævnet følger lovens hovedregel. Sammenlign dog klagenævnets afgørelse i MRF 2021.195 Mfk, hvor klage over VVM-tilladelse til boligbyggeri på Amager Fælled blev tillagt opsættende virkning.

Link til afgørelsen.