MRF 2024.157

Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse af 28. maj 2024, j.nr. 21/05495

Ophævet Hillerød Kommunes tilladelse efter miljøbeskyttelseslovens § 28, stk. 1, til udledning af renset spildevand fra Centralanlæg Syd til Pøle Å, da kommunen havde meddelt en ny udledningstilladelse, som erstattede den påklagede tilladelse.

Hillerød Kommune meddelte i marts 2021 tilladelse efter miljøbeskyttelseslovens § 28, stk. 1, til udledning af renset spildevand fra Hillerød Centralrenseanlæg Syd til Pøle Å. Udledningstilladelsen var tidsbegrænset frem til, at der blev tilsluttet spildevand fra Nyt Hospital Nordsjælland. Afgørelsen blev påklaget af Danmarks Naturfredningsforening (DN), der bl.a. anførte, at udledningstilladelsen var ulovlig, da den ville resultere i en merudledning til Arresø i forhold til nuværende faktiske forhold, som endvidere burde anvendes som referencegrundlag frem for spildevandsplanen 2010-15. DN anførte derudover, at tilladelsen indebar en forøget risiko for, at Arresø ikke opnåede god økologisk tilstand i 2027 som fastsat i vandrammedirektivet, at der ikke var foretaget en analyse af miljøfarlige stoffer i spildevandet, at udledningen vil medføre en merbelastning med ammoniak og fosfor i Roskilde Fjord, og at tilladelsen var i strid med habitatdirektivet. Klager havde endvidere anmodet om opsættende virkning af klagen, hvilket Miljø- og Fødevareklagenævnet afslog i november 2021 (MRF 2021.329 Mfk). I maj 2024 meddelte kommunen Miljø- og Fødevareklagenævnet, at kommunen i december 2023 havde truffet afgørelse om tilladelse til udledning af spildevand fra Hillerød Centralrenseanlæg Syd på baggrund af en planlagt udbygning af renseanlægget, og at denne tilladelse trådte i stedet for den påklagede tilladelse. Miljø- og Fødevareklagenævnet (formanden) fandt herefter, at den påklagede tilladelse var uaktuel, da kommunen havde meddelt en ny udledningstilladelse, som erstattede den påklagede tilladelse. Nævnet ophævede på den baggrund afgørelsen.

Kommentar: Det tidligere forløb i denne sag er ikke omtalt i nævnets afgørelse, men er nyttig for at forstå betydningen af den seneste afgørelse. Sagen går tilbage til 2015, hvor kommunen vedtog plangrundlag med tilhørende VVM-redegørelse (efter de tidligere VVM-regler i planloven) for renseanlægget, hvorefter kommunen meddelte VVM-tilladelse og tilladelse til udledning fra spildevandsanlægget efter miljøbeskyttelseslovens § 28, stk. 1. Både plangrundlaget og tilladelserne blev påklaget, og Planklagenævnet ophævede i MAD 2017.448 Pkn plangrundlaget bl.a. grundet modstrid med vandrammedirektivets forbud mod forringelse af vandmiljøet og med henvisning til sag C-461/13, Weser, hvorefter Miljø- og Fødevareklagenævnet i MAD 2018.86 Mfk ophævede VVM-tilladelsen og spildevandstilladelsen. Anlægget var imidlertid allerede i november 2017 taget i drift, og Miljø- og Fødevareklagenævnet udskød derfor virkningen af ophævelsen med ét år fra nævnets afgørelse, dvs. til begyndelsen af marts 2019. I november 2019 meddelte kommunen tilladelse til udledning af renset spildevand til bl.a. Pøle Å, men da denne tilladelse var utilstrækkelig, meddelte kommunen i marts 2021 en ny tilladelse til udledning efter miljøbeskyttelseslovens § 28, men uden det dog fremgår af nævnets afslag på opsættende virkning (MRF 2021.329 Mfk) og den endelige afgørelse af klagen over denne tilladelse, om der i den forbindelse blev gennemført VVM-procedure efter miljøvurderingslovens regler. Da kommunen i december 2023 har meddelt ny spildevandstilladelse, og klagenævnet derfor ophævede tilladelsen fra marts 2021 som uaktuelt, kan sagen starte forfra, men uden en stillingtagen til, om udledningen frem til den nye afgørelse var lovlig.

Link til afgørelsen.