MRF 2023.5

EU-Domstolens dom af 16. februar 2023, 8. afd., sag C-343/21, Zamestnik izpalnitelen direktor na Darzhaven fond "Zemedelie"

Undtagelsen for tilbagebetalingskrav af støtte miljøvenlig landbrugsdrift, der ikke kan opfylde vilkårene for støtte, gælder, hvis opfyldelsen af støttevilkår hindres som følge af jordfordeling eller myndigheders indgreb som led i fysisk planlægning, mens undtagelsen for force majeure og usædvanlige omstændigheder forudsætter, at hindringen skyldes omstændigheder, der er usædvanlige og uforudsigelige og omstændigheder uden for støttemodtagerens vilje.

Efter EU’s forordning 73/2009 om landbrugsstøtte kan der gives støtte til miljøvenlig landbrugsbedrift på nærmere vilkår over flere år. Hvis vilkårene ikke opfyldes i alle de år, der måtte være fastsat, skal støtten helt eller delvis tilbagebetales, medmindre støttemodtager er forhindret i at opfylde forpligtelserne, fordi bedriften er genstand for jordfordeling eller af myndighederne godkendte indgreb som led i fysisk planlægning, eller hvis der foreligger force majeure. Baggrunden for denne sag var, at PV i 2013 havde ansøgt de bulgarske myndigheder om støtte til miljøvenlig landbrug efter EU’s forordning om landbrugsstøtte for en periode af fem år på et areal på 857 ha. Ansøgningen blev bevilliget, og PV indgik på dette grundlag 1-årige aftaler om forpagtning af arealet. I 2016 lykkedes det imidlertid ikke PV at indgå aftaler, hvorfor PV i maj 2017 meddelte de bulgarske myndigheder, at han ophævede aftalen med henvisning til, at han ikke havde kunnet forlænge aftalerne. De bulgarske myndigheder krævede herefter, at PV tilbagebetalte ca. 109.000 euro. Dette afslog PV med henvisning til, at han var omfattet af en af undtagelserne for tilbagebetaling, hvilket førte til en sag ved en bulgarsk forvaltningsdomstol, som fandt, at fortolkningen af undtagelserne for tilbagebetaling gav anledning til fortolkningstvivl. EU-Domstolen lagde til grund, at undtagelsen for jordfordeling eller af myndighederne godkendte indgreb som led i fysisk planlægning skulle fortolkes i lyset af, at EU havde ønsket en afbalanceret ordning, som sikrer, at landbrugsbedrifter ikke afskrækkes fra at indgå flerårige aftaler om miljøvenlig landbrug. Undtagelsen gælder for offentlige indgreb, som støttemodtageren ikke kan hindre, men omfatter ikke tilfælde, hvor ophør skyldes manglende indgåelse af forpagtningsaftaler. Undtagelsen for force majeure er mere begrænset og omfatter helt usædvanlige, uforudsigelige og uden for den pågældende erhvervsdrivendes vilje liggende omstændigheder, hvis følger alene kunne undgås ved helt uforholdsmæssige opofrelser fra støttemodtageren, hvilket den bulgarske ret måtte vurdere om var tilfældet i den foreliggende sag.

Link til EU-Domstolens dom.