MRF 2023.275

Østre Landsrets dom af 15. november 2023, 5. afd., sag S-365-23
(Ole Græsbøll Olesen, Kåre Mønsted og Malou Kragh Halling (kst.))

Anklagemyndigheden mod Instition B (adv. Óla Jákup Kristoffersen, besk.)

Institution B, der ved Retten på Færøerne var idømt straf- og erstatningsansvar for overtrædelse af den færøske miljøbeskyttelseslovs § 3, stk. 3, for udslip af flybrændstof fra tank på helikopterlandingsplads som følge af mangler ved anlægget, frifundet, da dette ikke var omfattet af tiltalen for byretten.

Der var rejst straffesag mod selskab A og institution B for at overtræde den færøske miljøbeskyttelseslov ved i januar 2018 i forening at være ansvarlige for et olieudslip på ca. 1.800 liter flypetroleum i forbindelse med påfyldning af en af B ejet olietank, hvorved olieudslippet løb ned i et vandløb. Endvidere var der rejst straffesag mod A for i maj 2020 groft uagtsomt at have overført olie fra olietank til fyldt olieudskiller, hvorved der skete forurening af et vandløb med 350 liter gasolie. På grundlag af bevisførelsen lagde Retten på Færøerne i forhold til tiltalen for forurening i 2018 til grund, at der ikke i forbindelse med påfyldning fra A’s tankbil var sket overløb, og at udslippet på 1.800 liter kraftigt lugtende flypetroleum måtte være sket som følge af fejl ved anlæg og drift af B’s anlæg, hvorfor A blev frifundet for dette forhold. Derimod blev B fundet skyldig, uden at der var grundlag for at fastslå grov uagtsomhed, hvorefter B blev idømt en bøde 20.000 kr. og blev pålagt at betale 81.812,50 kr. til kommunens udgifter i forbindelse med forureningen. I forhold til tiltalen mod A vedr. det andet forhold lagde den færøske domstol til grund, at forureningen med gasolie hidrørte fra A’s anlæg, men at udslippet havde været begrænset til 100-200 liter, og at dette alene kunne tilregnes A som simpel uagtsomt, hvorefter A blev idømt en bøde på 10.000 kr. Dommen blev anket til landsretten, hvor B påstod frifindelse og til støtte herfor gjorde gældende, at B var dømt for et forhold, hvorom der ikke var rejst tiltale, da der alene var rejst tiltale for olieudslip i forbindelse med påfyldning af olietanken, hvilket anklagemyndigheden tilsluttede sig. Landsretten frifandt herefter B.

Kommentar: Det kan bemærkes, at Retten på Færøerne havde tilkendt kommunen erstatning på ca. 80.000 kr., som ud fra sagens oplysninger må antages at dække de udgifter, kommunen havde afholdt i forbindelse med forureningen. Et sådant erstatningskrav kan pådømmes under straffesagen, jf. den færøske retsplejelovs § 1016, som svarer til den danske retsplejelovs § 991 og ifølge dens motiver skal forstås i overensstemmelse hermed, men i hvert fald i dansk retspraksis indtales sådanne adhæsionskrav for udgifter til selvhjælpshandlinger og lign. kun meget sjældent. Dette hænger formentlig sammen med, at der som udgangspunkt er udpantningsret for sådanne krav i medfør af gældsinddrivelseslovens § 11, og at kravets grundlag og størrelse ofte er bestridt.

Link til byrettens og landsrettens domme.