MRF 2023.230

Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse af 26. september 2023, j.nr. 22/15618

Afslag på anmodning om genoptagelse af klagesag vedr. indirekte afgørelse om ikke-VVM-pligt, da klagenævnets behandling af sagen ikke fandtes at være behæftet med sagsbehandlingsfejl, og da der i sagen var truffet afgørelse om ny byggetilladelse, og klagers indsigelser knyttede sig til den oprindelige afgørelse.

Ved afgørelse af 4. november 2022 (MRF 2022.289 Mfk) ophævede Miljø- og Fødevareklagenævnet efter klage fra en lokal forening Furesø Kommunes indirekte afgørelse af 8. november 2021 om, at opførelse af en skole på 700 m2 i én etage i Farum ikke var omfattet af VVM-reglerne i miljøvurderingsloven, da kommunen den 20. maj 2022 havde meddelt en ny byggetilladelse til projektet. Den 14. november 2022 anmodede foreningen nævnet om at genoptage klagesagen med henvisning til, at bygherren havde påbegyndt byggeriet, før den nye byggetilladelse var meddelt, at den vurdering kommunen havde foretaget af byggetilladelsen ikke knyttede sig til miljøvurderingsloven, og at kommunen ikke havde truffet ny indirekte afgørelse, blot fordi der var meddelt ny byggetilladelse, der erstattede den tidligere. Miljø- og Fødevareklagenævnet (formanden) fandt ikke grundlag for at genoptage den tidligere klagesag fra november 2022, da kommunen med byggetilladelsen i maj 2022 havde meddelt tilladelse til et nyt og andet projekt end det projekt, der oprindeligt var meddelt tilladelse til den 8. november 2021. Med henvisning hertil, og da der ikke fandtes at være begået fejl i nævnets sagsbehandling, afslog nævnet anmodningen om genoptagelse.

Kommentar: Konklusionen i afgørelsen er uproblematisk, men det er uforståeligt, at klagenævnet indleder afgørelsen med den urigtige oplysning, at ”Miljø- og Fødevareklagenævnet traf den 4. november 2022 [MRF 2022.289 Mfk] afgørelse om at afvise en klage over Furesø Kommunes indirekte afgørelse af 8. november 2021 om, at opførelse af en skole [...] ikke er omfattet af reglerne i miljøvurderingsloven”. Dette er ikke korrekt, da nævnet i MRF 2022.289 Mfk traf afgørelse om at ophæve kommunens indirekte afgørelse om, at byggetilladelse til skolen ikke var omfattet af miljøvurderingsloven, hvilket nødvendigvis må forudsætte, at Miljø- og Fødevareklagenævnet havde kompetence til at prøve afgørelsen, som det er uddybet i kommentaren til MRF 2022.289 Mfk. Det er muligt, at klagenævnet efterfølgende er blevet opmærksom på kompetencespørgsmålet og nu har en anden udlægning, jf. MRF 2023.231 Mfk, men dette må så anføres ved behandlingen af anmodning om genoptagelse med den konsekvens, at nævnet skulle genoptage og ændre begrundelsen for afgørelsen.

Link til afgørelsen.