MRF 2023.103

Planklagenævnets afgørelse af 27. april 2023, j.nr. 23/03704

Klage over kommuneplantillæg og lokalplan afvist, da klagen ikke vedrørte planvedtagelsen, men derimod en udbygningsaftale om infrastruktur, der var indgået i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanen og fandtes omfattet af planlovens § 21 b, hvilket ikke kan indbringes for Planklagenævnet, jf. planlovens § 58 b.

Faxe Kommune vedtog den 31. januar 2023 forslag til lokalplan nr. 1100-57 og kommuneplantillæg nr. 9. Det fremgik af referatet fra byrådsmødet, at der i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanen var indgået en frivillig udbygningsaftale om infrastruktur mellem bygherre og kommunen. Udbygningsaftalen omhandlede ændring af et kryds til et firbenet signalreguleret kryds med fodgængerovergange. Til mødet var desuden vedlagt et udkast til udbygningsaftale. Afgørelsen blev påklaget af en nabo til planområdet, der gjorde gældende, at uanset om der var tale om en aftale mellem kommunen og bygherre, der havde bedt kommunen om lokalplanlægningen, så var det betænkeligt, at bygherre, der senere tillige skulle have byggetilladelse af kommunen, selv betalte for en anlægsudgift, der traditionelt set er en offentlig anlægsudgift. Naboen gjorde endvidere gældende, at udbygningsaftalen var indgået under forudsætninger, der ikke var gyldige i henhold til reglerne om indgåelse af udbygningsaftaler i planlovens kapitel 5 a. Planklagenævnet (formanden) fandt, at klagen ikke vedrørte planforslagene, men at den alene vedrørte udbygningsaftalen. Da det følger af planlovens § 58 b, at klager vedrørende aftaler om udbygning af infrastruktur, jf. planlovens § 21 b, ikke kan indbringes for anden administrativ myndighed, fandt nævnet sig ikke kompetent til at prøve klagen over udbygningsaftalen. Planklagenævnet afviste på denne baggrund at behandle klagen.

Kommentar: Planklagenævnets afvisning af klage over udbygningsaftale følger nævnets faste praksis. Sammenholdes med det konkrete indhold af lokalplan 1100-57 savnes dog en selvstændig stillingtagen fra Planklagenævnet til, at lokalplanens § 11.4 indeholder en særskilt regel om, at det i lokalplanen anførte byggeri ikke må ibrugtages, før ”de i udbygningsaftalen nævnte infrastrukturanlæg er etableret”, hvormed udbygningsaftalen er gjort til en del af lokalplanen. Hvis det i lokalplanen anførte byggeri således ibrugtages, før bygherren har opfyldt udbygningsaftalen, vil dette særskilt kunne håndhæves efter planlovens § 51 og ikke være afhængig af de misligholdelsesbeføjelser, som kommunen måtte have efter udbygningsaftalen. Om udbygningsaftaler efter planloven se tillige Ane Nilsson, Udbygningsaftalers indhold, MRF 2023C.4, samt Rasmus Grønved Nielsen, Planlovens regler om udbygningsaftaler (under udgivelse i UfR).

Link til afgørelsen.