MRF 2022.92

Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse af 31. marts 2022, j.nr. 20/00194

Ophævet og hjemvist screeningafgørelse om, at råstofindvinding ikke var VVM-pligtig, da projektets miljøpåvirkninger alene var vurderet i kumulation med andre projekter og ikke isoleret, jf. miljøvurderingslovens bilag 6, nr. 3, litra a, hvorved der ikke var foretaget en vurdering af den trafikmæssige påvirkning fra selve projektet.

Region Nordjylland traf i november 2019 i medfør af miljøvurderingslovens § 21 screeningafgørelse om, at råstofindvinding på en ejendom i Nykøbing Mors ikke var omfattet af kravet om miljøvurdering og VVM-tilladelse. Projektet omfattede indvinding af moler i 20 år i den sydlige del af råstofgraveområdet Hesselbjerg på det nordlige Mors. Det ansøgte område omfattede 10,2 ha, hvoraf der forventedes at foregå indvinding på 7,7 ha. Råstofferne skulle efter indvinding køres til forarbejdning på bygherres fabrik, som ligeledes modtog råstoffer fra andre indvindingsområder, bl.a. Ejerslevområdet. Regionen havde vurderet, at påvirkningen pga. kumulative forhold ikke var væsentlig, da indvindingen i Ejerslev ville neddrosles i takt med, at indvindingen i Hesselbjerg ville påbegyndes, så den samlede indvinding af moler i området vil være uændret, hvorfor den trafikale belastning ligeledes ville være uændret. Afgørelsen blev påklaget af en omboende, der navnlig anførte, at projektet ville medføre betydelige gener i form af støj og larm fra kørsel og indvinding, særligt i form af kørsel og gravning med maskiner uden for normal arbejdstid samt etableringen af en ny adgangsvej. Miljø- og Fødevareklagenævnet (formanden) bemærkede indledningsvis, at selv om et projekts miljømæssige påvirkning inden for et geografisk område forventes at blive modsvaret af en tilsvarende reduktion af påvirkningen fra andre eksisterende projekter i samme område, fritager det ikke myndigheden fra i forbindelse med en screeningsafgørelse også at vurdere projektets forventede påvirkning isoleret set. Region havde inddraget projektets betydning for den samlede indvinding af moler på Nordmors i kumulation med andre projekter, jf. miljøvurderingslovens bilag 6, nr. 3, litra g. Men da regionen derimod ikke havde inddraget størrelsesorden og den rumlige udstrækning af projektets miljømæssige påvirkning isoleret set, jf. litra a, lagde nævnet til grund, at regionen ikke havde foretaget en vurdering af den trafikmæssige påvirkning fra selve projektet, herunder på lokalt niveau, hvor klagers ejendom var beliggende. Regionen havde derfor ikke i tilstrækkelig grad vurderet projektets trafikmæssige påvirkning, hvorfor afgørelsen led af en væsentlig retlig mangel. Miljø- og Fødevareklagenævnet ophævede herefter screeningafgørelsen og hjemviste sagen til fornyet behandling.

Kommentar: Afgørelsen illustrerer, at der ved VVM-screening af, om et projekt har så væsentlige miljøvirkninger, at der er krav om miljøvurdering af projektet, ikke kan ske modregning af de aktiviteter, som måtte bortfalde. Hvis et projekt isoleret set har så væsentlige miljøvirkninger, at der er krav om miljøvurdering, kan der derfor ikke tages hensyn til, om andre aktiviteter i området vil ophøre.

Link til afgørelsen.