MRF 2022.304

Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse af 12. december 2022, j.nr. 22/09531

Ophævet og hjemvist afgørelse om forskud på erstatning for permanent nedlukning i Holstebro Kommune, da Fødevarestyrelsen ved udmålingen havde anvendt pelsindeks for en forkert besætning.

Fødevarestyrelsen traf den 25. maj 2022 afgørelse om forskud på erstatning for permanent nedlukning af M’s minkvirksomhed som følge af aflivning af og midlertidigt forbud mod hold af mink. Afgørelsen blev truffet på grundlag af § 3, stk. 1 og 2, i bekendtgørelse nr. 2462 af 10. december 2021, og forskuddet blev af Fødevarestyrelsen beregnet til 429.618,76 kr. Som grundlag for beregningen af forskuddet anvendte styrelsen M’s pelsindeks for auktioner i 2017-2019 og lagde til grund, at M’s pelsindeks var på 89 eller derover, hvorfor forskuddet udgjorde 40 kr. pr. hvalp pr. år i en 9-årig periode. Styrelsen beregnede forskuddet på baggrund af det opgjorte antal hvalpe for hver af M’s to besætninger. Opgørelsen af antal hvalpe i M’s besætning 1 var ud fra optællingserklæring af 13. november 2020 8.953 hvalpe, mens styrelsen lagde til grund, at M ikke havde hvalpe i besætning 2. Afgørelsen blev påklaget af M, der bl.a. gjorde gældende, at der var anvendt et forkert pelsindeks, da styrelsen ikke havde anvendt pelsindeks for besætning 1, men derimod fra besætning 2, som M i marts 2021 havde købt. M anførte endvidere, at M i ansøgningen havde oplyst, at M alene ansøgte om aconto for besætning 1. Det var derfor en fejl, at pelsindekset for besætning 2 var lagt til grund, da M ikke havde overtaget dyr på besætning 2. Miljø- og Fødevareklagenævnet fandt at Fødevarestyrelsens beregning var baseret på et forkert pelsindseks, da styrelsen havde anvendt pelsindeks for besætning 2, som M ikke ejede ved nedslagtningen. Efter nævnets vurdering skulle der ved valg af pelsindeks tages udgangspunkt i minkvirksomhedens besætninger på nedslagningstidspunktet. Nævnet lagde vægt på, at det i henhold til bekendtgørelsens § 3, stk. 2, ligeledes er minkvirksomhedens antal af hvalpe, inkl. hanner, på dette tidspunkt, der skal indgå i beregningen af erstatning for permanent nedlukning. Besætningen 2 kunne derfor ikke have indgået i M’s minkvirksomhed, da M første havde overtaget ejendommen efterfølgende. Det var derfor pelsindeks på 103,537 for besætning 1, der skulle anvendes ved beregning af forskudserstatning, da denne besætning var den eneste, der indgik i klagers minkvirksomhed på nedslagningstidspunktet. På denne baggrund ophævede og hjemviste nævnet sagen til Fødevarestyrelsen.

Kommentar: Reglerne om beregning af forskud for minkerstatning i bekendtgørelse nr. 2462 af 10. december 2021 er meget detaljerede, men det forekommer rimeligt oplagt, at erstatning skal beregnes ud fra den enkelte besætning, uanset om flere besætninger måtte have samme ejer.

Link til afgørelsen.