MRF 2021.20

Planklagenævnets afgørelse af 26. januar 2021, j.nr. 20/14746

Afvist klage over dispensation fra lokalplan til overskridelse af grundareal for et biogasanlæg meddelt uden naboorientering efter planlovens § 20, da projektet ikke ville medføre gener for klager, der var bosiddende ca. 1,1 km fra ejendommen.

Silkeborg Kommune meddelte den 6. november 2020 dispensation fra lokalplan, for et område til teknisk anlæg, til overskridelse af et biogasanlægs grundareal. Kommunen dispenserede fra lokalplanens § 6.1 om, at bebyggelsens samlede grundareal ikke måtte overstige 10.000 m2, således at projektet kunne opføres med et samlet grundareal på 10.136,5 m2. Der skete ikke naboorientering efter planlovens § 20, da kommunen vurderede, at udvidelsen var af underordnet betydning for omkringliggende naboer og andre. Afgørelsen blev påklaget af en beboer uden for lokalplanområdet, hvis ejendom lå ca. 1,1 km sydvest fra ejendommen, der bl.a. anførte, at der var tale om ulovligt byggeri. Planklagenævnet (formanden) bemærkede indledningsvis, at der i dispensationssager lægges betydelig vægt på projektets beliggenhed i forhold til klagerens ejendom. Nævnet fandt ikke, at klageren havde tilstrækkelig retlig interesse i sagen, da klagerens ejendom ikke var omfattet af lokalplanen og lå i en afstand af ca. 1,1 km fra ejendommen, hvor projektet skulle opføres. Nævnet fandt herefter, at der ikke var en visuel, bebyggelsesmæssig, planlægningsmæssig eller direkte trafikal sammenhæng mellem projektet og klagerens ejendom, og at projektet dermed ikke ville påføre klageren sådanne konkrete gener, at klageren kunne anses for klageberettiget. Planklagenævnet afviste herefter behandling af klagen.

Kommentar: Planklagenævnets afvisning af klageret tager ikke stilling til, om ændringen er biogasanlægget er omfattet af Århus-konventionens art. 6 og om klageretten som følge heraf skal vurderes efter Århus-konventionens art. 9, stk. 2, og de modsvarende regler i VVM-direktivet, men afgørelsen synes implicit at forudsætte, at dispensation fra lokalplan ikke anses for en ændring af en plan efter miljøvurderingslovens § 8, stk. 2, nr. 2, uden der dog er taget udtrykkelig stilling til dette.

Link til afgørelsen.