Synergi mellem teori og praksis: EU-rettens betydning for danske myndigheders håndhævelse af miljølovgivningen
Det Juridiske Fakultet og Poul Schmith/Kammeradvokaten er gået sammen om at finansiere et 4-årigt ph.d.-projekt om EU-rettens betydning for danske myndigheders håndhævelse af miljølovgivningen. Det har givet advokatfuldmægtig Thomas Haugsted mulighed for forskningsbaseret, faglig fordybelse i et område, som også i høj grad gavner praksis. Siden efteråret 2020 har Thomas som indskrevet ph.d.-studerende på Det Juridiske Fakultet undersøgt omfanget af EU-rettens krav til og begrænsninger af den administrative håndhævelse af miljølovgivningen og kortlagt, på hvilke punkter de må antages at afvige fra dansk rets almindelige regler om tilsyn og kontrol.
Undervejs i jurastudiet blev Thomas klar over, at han havde mod på at skrive en ph.d.-afhandling, men samtidig havde han et stort ønske om at prøve kræfter med juraen i praksis. Det var derfor en ideel mulighed for Thomas at kombinere et ph.d.-projekt med arbejdet som advokatfuldmægtig.
”Tanken om at kunne skabe synergi mellem teori og praksis tiltalte mig meget, og som retsvidenskabelig forsker mener jeg, at det er væsentligt at have øje for, hvad det praktiske retsliv efterspørger.” – Thomas Haugsted
I sit ph.d.-projekt undersøger Thomas de danske myndigheders kontrol med virksomheders og borgeres overholdelse af EU’s miljøregler. Han undersøger bl.a., hvornår EU-retten stiller krav om, at danske myndigheder administrativt skal kunne pålægge borgerne sanktioner og andre foranstaltninger, når EU’s miljøregler er blevet tilsidesat. Han ser også på, hvorvidt EU-retten anerkender, at en tilsynsmyndighed ved sin passivitet over for et ulovligt forhold kan skabe en så beskyttelsesværdig berettiget forventning hos overtræderen, at myndigheden fortaber sin ret til at kræve forholdet lovliggjort.
På universitetet er Thomas tilknyttet forskningscentret CEO - Center for Erhvervsret og Offentlig Regulering og er her en aktiv del af centrets forskningsmiljø. Det giver mulighed for løbende at sparre om forskellige forskningsmæssige problemstillinger, både med ph.d.-vejleder, professor i miljøret, Peter Pagh, og centrets andre forskere. Det har bl.a. resulteret i oprettelsen af Miljøretlig Forskningsportal (MRF) – en online og gratis database for offentliggørelse af miljøretlige afgørelser og domme og studenterafhandlinger af særlig høj kvalitet.
”Thomas har været en meget afgørende bidragyder til oprettelsen og vedligeholdelse af Miljøretlig Forskningsportal, hvor Thomas ligeledes indtager en vigtig rolle med sine bemærkninger og forslag til juridiske kommentarer til nye domme og afgørelser. Thomas bidrager med nye juridiske vinkler fra andre medlemsstater og han gør samtidig brug af sine erfaring fra arbejdet som advokatfuldmægtig hos Poul Schmith/Kammeradvokaten”. – Peter Pagh, professor og ph.d.-vejleder, CORA
Hos Poul Schmith/Kammeradvokaten er Thomas tilknyttet firmaets miljøteam, som næsten udelukkende beskæftiger sig med miljøretlige sager, og for Thomas’ vedkommende er arbejdsopgaverne fordelt ligeligt mellem rådgivningsopgaver og retssager. Sagerne kan handle om noget så forskelligt som miljøvurdering af store vindmølleparker, deponering af jord i råstofgrave, påbud om oprensning af jordforureninger, dispensationer fra naturbeskyttelseslovgivningen til opførelsen af diverse anlæg eller gennemførelse af ekspropriation til veje mv. Kort sagt spænder de over stort set alle miljørettens forgreninger.
”Fra sin forskning kommer Thomas med et stort overblik over aktuelle problemer og udviklingstendenser i miljøretten, forvaltningsretten og EU-retten. Samtidig bidrager han med en dybdegående viden om komplekse juridiske spørgsmål, som kan omsættes til konkret rådgivning af vores klienter. Det er et meget stort aktiv for os at indgå i samarbejde med Det Juridiske Fakultet om Thomas’ ph.d.-projekt.” –Kim Christian Højmark, partner og advokat, Poul Schmith/Kammeradvokaten
Der er i alt otte personer tilknyttet miljøteamet, som alle arbejder med miljøret til daglig. Det giver Thomas rig mulighed for at drøfte miljøretlige problemstillinger med sine kollegaer og afprøve idéer og hypoteser fra ph.d.-projektet på de erfarne praktikere.
”Et samfinansieret ph.d.-stipendium giver mig mulighed for faglig fordybelse og udvikling samtidig med, at jeg bidrager til at styrke samspillet mellem teori og praksis.” – Thomas Haugsted
Læs mere om Thomas Haugsteds erfaringer med at være advokatfuldmægtig og ph.d.-studerende på én gang