MRF 2024.24

Planklagenævnets afgørelse af 14. marts 2024, j.nr. 23/09648

Ophævet lokalplan, der muliggjorde nedrivning af eksisterende museumsbygning og opførelse af ny, da minimumshøringsfristen på 4 uger i dette tilfælde ikke fandtes passende, når høringen foregik i skolernes sommerferie. At klager konkret havde fået fristforlængelse, ændrede ikke herved.

Thisted Kommune vedtog den 25. september 2023 efter offentlig høring i perioden 29. juni til 27. juli 2023 lokalplan nr. 47-002, der muliggjorde nedrivning af et pakhus med henblik på opførelse af en moderne udstillingsbygning med samme størrelse og placering som pakhuset. Planområdet var beliggende i landzone inden for kystnærhedszonen direkte ud mod kysten. Den gældende kommuneplan på vedtagelsestidspunktet var kommuneplan 2021-2033 for Thisted Kommune. Den vedtagne lokalplan blev påklaget af en nabo til planområdet, der navnlig anførte, at høringsfristen var i strid med planlovens § 24 og Århus-konventionen, idet klager ikke havde haft rimelig tid til deltagelse i offentlighedsfasen, fordi høringsperioden forløb hen over sommerferieperioden. Planklagenævnet lagde til grund, at lokalplanforslaget havde været i offentlig høring i en periode på 4 uger henover sommerferien, hvorfor spørgsmålet var, om denne frist konkret var passende jf. planlovens § 24, stk. 7. Et enstemmigt nævn fandt, at en høringsperiode på 4 uger i sommerferien ikke var passende, da det fremgik af bestemmelsens forarbejder, at minimumsfristen på 4 uger som udgangspunkt skal forlænges, såfremt høringsperioden inkluderer skolernes sommerferie. I forhold til den konkrete sag lagde nævnet vægt på planforslagets karakter, som indebar nedrivning og opførelse af ny bebyggelse. Det ændrede ikke herved, at kommunen konkret havde forlænget fristen for klageren i hovedsagen, idet høringsfristen burde have været forlænget generelt. Endvidere fandt nævnet, at lokalplanens visuelle påvirkning af omgivelserne ikke var tilstrækkelig belyst i redegørelsen under hensyn til den kystnære placering, hvorfor lokalplanen ikke opfyldte kravene i planlovens § 16, stk. 4. På den baggrund ophævede Planklagenævnet lokalplanen.

Kommentar: Afgørelsen har først og fremmest interesse i relation til den almindelige minimumshøringsfrist på 4 uger efter planlovens § 24, da det understreges, at dette må fraviges i skolernes sommerferie, hvor der således er krav om en noget længere høringsperiode.

Link til afgørelsen.