MRF 2024.18

Planklagenævnets afgørelse af 9. februar 2024, j.nr. 23/07506

Ophævet påbud om fysisk lovliggørelse af teltbygning og solcelleanlæg uden landzonetilladelse, da det ikke fremgik tilstrækkelig klart af påbuddet, hvorfor kommunen ikke havde meddelt lovliggørende landzonetilladelse.

Efter besigtigelse af E’s ejendom i landzone konstaterede Holbæk Kommune, at der i strid med planlovens § 35, stk. 1, var opført en teltbygning og et solcelleanlæg uden landzonetilladelse. Kommunen varslede herefter den 22. juni 2022 påbud om fysisk lovliggørelse, alternativt at E skulle søge forholdet retligt lovliggjort i form af landzonetilladelse. Kommunen besigtigede efterfølgende E’s ejendom yderligere to gange og kunne i den forbindelse konstatere, at både solcelleanlægget og teltbygningen fortsat stod på ejendommen, samt at teltbygningen var rykket tættere på et enfamiliehus på ejendommen. Kommunen meddelte herefter den 3. maj 2023 påbud om fysisk lovliggørelse i medfør af planlovens § 51, stk. 3, og § 63, stk. 1, hvilket E påklagede med henvisning til bl.a., at forholdene ikke var omfattet af krav om landzonetilladelse, idet der hverken var tale om udstykning, ny bebyggelse eller ændret anvendelse. Planklagenævnet (formanden) fandt, at de omhandlede indretninger måtte anses for bebyggelse og derfor krævede landzonetilladelse. Nævnet fandt imidlertid, at påbuddet ikke overholdt de almindelige forvaltningsretlige grundsætninger, idet det ikke fremgik tilstrækkelig klart af kommunens afgørelse, om kommunen havde overvejet muligheden for retlig lovliggørelse, inden der meddeltes påbud om fysisk lovliggørelse. Da afgørelsen dermed led af en væsentlig retlig mangel, ophævede nævnet påbuddet.

Kommentar: Afgørelsen understreger, at før kommunen kan påbyde fysisk lovliggørelse af planlovstridige forhold, skal kommunen ikke alene give ejeren mulighed for at søge retlig lovliggørelse, men skal også overveje, om der kan ske retlig lovliggørelse, jf. også MRF 2024.14 Pkn med kommentar. Hvis kommunen herefter ikke mener, at der kan ske retlig lovliggørelse, skal begrundelsen herfor tydeligt fremgå af lovliggørelsespåbuddet.

Link til afgørelsen.