MRF 2023.46/2

Retten i Aalborgs dom af 28. april 2023, sag 18-7443/2022

Anklagemyndigheden mod T1 og T2

Bøder på 5.000 kr. for at have overtrådt affaldsbekendtgørelsen ved ikke rettidigt at have anmeldt nedrivning af stuehus fra 1933 og for ikke at have screenet for problematiske stoffer. Månedlige tvangsbøder på 2.000 kr., indtil der var sket screening af den resterende del af bygningen.

I forbindelse med opførelsen af et nyt hus på en ejendom i Vesthimmerlands Kommune fik T1 og T2 i februar 2021 byggetilladelse til at nedrive et eksisterende stuehus fra 1933 på vilkår om bl.a., at affaldsbekendtgørelsens regler om forudgående screening og anmeldelse blev overholdt, idet nedrivningen ville frembringe mere end 1 tons affald. T1 indsendte i oktober 2021 en anmeldelse om nedrivningen til kommunen, som han selv havde udarbejdet på baggrund af hans kendskab til huset. Kommunen fandt anmeldelsen mangelfuld, da der manglede en screening for problematiske stoffer, f.eks. PCB, klorparaffiner, PAH’er, asbest og tungmetaller, og der ikke var lavet en analyse af bl.a. maling på vægge og fliser. Under et tilsyn konstaterede kommunen, at nedrivningen var blevet påbegyndt allerede få dage efter anmeldelsen og ikke tidligst to uger efter anmeldelsen som foreskrevet i affaldsbekendtgørelsen. Kommunen meddelte derfor påbud til T1 og T2 efter miljøbeskyttelseslovens § 69, stk. 1, om at standse nedrivningen, indtil kommunen havde modtaget analyser af en række materialer og anvist affaldet til korrekt modtager. Efterfølgende indgav kommunen politianmeldelse, hvilket førte til en straffesag mod T1 og T2 med påstand om bødestraf og tvangsbøder, indtil der var foretaget en screening af den resterende del af bygningen i overensstemmelse med affaldsbekendtgørelsen. Byretten lagde efter bevisførelsen til grund, at de tiltalte havde påbegyndt nedrivningen af stuehuset uden at have anmeldt det til kommunen senest 2 uger før påbegyndelsen, ligesom der ikke blev foretaget screening af bygningen for problematiske stoffer. De tiltalte havde derfor overtrådt affaldsbekendtgørelsens regler om forudgående screening og anmeldelse og blev hver idømt en bøde på 5.000 kr., hvor det dog indgik som en formildende omstændighed, at de tiltalte under hovedforhandlingen havde fremlagt en kopi af Miljøministeriets hjemmeside, hvoraf fremgik, at en anmeldelse forud for nedrivning skal suppleres med en screening og eventuelt en kortlægning for PBC, hvis bygningen er bygget eller renoveret mellem 1950 og 1977, hvorfor de tiltalte havde været af den opfattelse, at reglerne ikke omfattede nedrivning af stuehuset fra 1933. De tiltalte blev idømt månedlige tvangsbøder på 2.000 kr. fra 1. juli 2023, indtil der blev foretaget screening af den resterende del af bygningen for problematiske stoffer efter den nugældende affaldsbekendtgørelses § 68, stk. 1, og stk. 2.

Kommentar: Dommen indeholder kun oplysning om, at kommunen meddelte påbud til de tiltalte, uden at det fremgår, hvad det nærmere indhold af påbuddet var. De supplerende oplysninger om påbuddet i resuméet er indhentet fra Vesthimmerlands Kommune.

Link til byrettens dom.