MRF 2023.325

Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse af 15. december 2023, j.nr. 21/04709

Stadfæstet afslag på i overensstemmelse med lokalplan at foretage terrænregulering med 0,5 m, da lokalplan ikke uden særlig hjemmel kan tilsidesætte anden lovgivning, og beregning i screeningsprogrammet Scalgo viste, at den ansøgte terrænregulering ville hindre det naturlige afløb fra højereliggende ejendomme i strid med vandløbslovens § 6.

Inden for et område ved Sønder Onsild var der foretaget lokalplanlægning, hvorefter der bl.a. kunne foretages regulering af det naturlige terræn inden for et interval på +/- 0,5 m. Med afgørelse af 7. april 2021 meddelte Mariager Kommune i henhold til vandløbslovens § 6 afslag på at foretage terrænregulering for to ud af fem ejendomme. Det fremgik af afgørelsen, at flere af de ansøgte ejendomme udgjorde en lavning, og der var foretaget en screening af oversvømmelsesrisikoen med programmet Scalgo, som viste, at en terrænregulering på + 0,5 m ville hindre vandets naturlige afløb fra højereliggende ejendomme. Afgørelsen blev påklaget af grundejeren til ejendommene, der anførte, at der kunne støttes ret på, at lokalplanen fastlagde, at der kunne ske terrænregulering med et omfang på +/- 0,5 m. Miljø- og Fødevareklagenævnet (formanden) bemærkede, at det fremgik af pkt. 1.5.1 i By- og Landskabsstyrelsens vejledning om lokalplanlægning fra 2009, at en lokalplan ikke uden særlig hjemmel kan tilsidesætte anden lovgivning, og at tilladelser, der efter anden lovgivning er nødvendig for virkeliggørelse af en lokalplan, skal behandles konkret efter de regler, der er fastsat herfor. Nævnet konstaterede, at de beregninger, der af kommunen var foretaget med programmet Scalgo, ikke var bestridt, og fandt, at der ikke var grund til at betvivle rigtigheden af beregningerne. Da det med beregningerne var dokumenteret, at den ansøgte terrænregulering ville hindre det naturlige afløb af vand fra højereliggende ejendomme, stadfæstede Miljø- og Fødevareklagenævnet afslaget efter vandløbslovens § 6 på at gennemføre terrænregulering.

Kommentar: Afgørelsen understreger, at virkeliggørelse af lokalplanbestemmelser ikke kan ske i modstrid med anden lovgivning. Såfremt den ansøgte terrænregulering skal ske, vil det derfor kræve tilladelse fra vandløbsmyndigheden efter vandløbslovens § 6.

Link til afgørelsen.