MRF 2023.254

Planklagenævnets afgørelse af 21. december 2023, j.nr. 23/13397

Afvist klage over Gladsaxe Kommunes afgørelse om, at betingelser vedr. terrænregulering i byggetilladelse til enfamiliehus var overholdt, da afgørelsen ikke var en afgørelse efter planloven, og da kommunen ikke havde forholdt sig til, om der var foretaget terrænregulering i strid med lokalplanen.

På baggrund af en henvendelse fra en nabo til et enfamiliehus i Bagsværd vedr. terrænregulering på den pågældende ejendom traf Gladsaxe Kommune den 27. oktober 2023 afgørelse om, at en byggetilladelse meddelt den 13. juni 2022 til opførelse af enfamiliehuset var overholdt. Byggetilladelsen var bl.a. meddelt på vilkår om, at byggelovens §§ 12 og 13 blev overholdt, og at regnvand og jord blev holdt på egen grund, samt at der ikke skete ændring i eksisterende terræn, som kunne være til ulempe for omkringliggende grunde. Afgørelsen af 27. oktober 2023 blev påklaget af naboen til den omhandlende ejendom, der bl.a. anførte, at kommunens afgørelse var i strid med byggeloven. Planklagenævnet (formanden) bemærkede, at klageadgang til Planklagenævnet er betinget af, at en myndighed har truffet afgørelse efter f.eks. planloven, jf. planlovens § 58. Nævnet fandt, at kommunens afgørelse ikke udgjorde en afgørelse efter planloven, da kommunen ikke havde forholdt sig til, om der var foretaget terrænregulering i strid med lokalplanen, men alene til, om betingelserne i byggetilladelsen var overholdt. Da betingelserne i byggetilladelsen vedrørte byggeloven, og ikke planloven, kunne Planklagenævnet ikke behandle klagen, hvorfor sagen blev afvist. Nævnet oplyste i den forbindelse, at nævnet den 24. november 2023 havde videresendt klagen til Byggeklageenheden som rette rekursinstans for afgørelser efter byggelovgivningen, men at der ikke dermed var taget stilling til, om Byggeklageenheden havde kompetence til at behandle de konkrete forhold.

Kommentar: Afgørelsen viser, at selvom en byggetilladelse kan være en indirekte afgørelse om, at det ansøgte byggeri er i overensstemmelse med lokalplanen, kan Planklagenævnet ikke behandle klager om overholdelse af vilkår i byggetilladelse. I sådanne sager er det derfor korrekt at videresende klagen til Byggeklageenheden.

Link til afgørelsen.