MRF 2023.251

Planklagenævnets afgørelse af 20. december 2023, j.nr. 23/02226

Ophævet påbud om fysisk lovliggørelse af lokalplanstridigt plankeværk, der havde været upåtalt i 18 år, da E var bibragt en berettiget forventning ud fra betragtninger om indrettelseshensyn, hvormed kommunen var afskåret fra at kræve lovliggørelse.

Dragør Kommune meddelte i november 2022 påbud efter planlovens § 51 til E om fysisk lovliggørelse af et plankeværk på E’s ejendom med henvisning til, at plankeværket på to af siderne var i modstrid med lokalplanen for Dragørs gamle bydel fra 1991. Af lokalplanen fremgår, at ændring eller opførelse af hegn, plankeværker eller låger skal godkendes af kommunalbestyrelsen, at friarealer skulle være omgivet af hegn, at åbninger skal være forsynet med en port, og at hegn mod offentligt gadeareal ikke må overstige 160 cm. Af påbuddet fremgik, at E skulle reparere sit hegn, således at det levede op til lokalplanbestemmelsen om, at friarealer skulle være omgivet af hegn. Afgørelsen blev påklaget af E, der bl.a. anførte, at plankeværket har været i samme stand siden 1996 og formentlig også i en årrække forud, hvor kommunen var ejer af ejendommen, og at E købte ejendommen i 2014, hvor plankeværket fremstod i samme stand som i dag med ulovlig højde (180 cm) og uden porte, som kunne lukkes. Da kommunen i forbindelse med klagesagen oplyste, at kommunen ville acceptere højden på 180 cm, behandlede Planklagenævnet (formanden) alene forholdet omkring plankeværkets manglende låger/porte, og om E’s berettigede forventninger hindrede en lovliggørelse. Nævnet lagde ud fra sagens oplysninger til grund, at der i 2004 ikke var låger i den side af plankeværket, der vendte ud mod vejen, hvilket svarede til de nuværende forhold. Hermed havde plankeværket eksisteret uden låger i mindst 18 år. Da forholdet ikke havde givet anledning til naboklager, og der i øvrigt ikke var tungtvejende forhold, som talte imod, måtte påbuddet herefter ophæves som ugyldig, idet kommunen var ”afskåret fra at kræve lovliggørelse i form af, at der sættes låger i plankeværket”.

Kommentar: Planklagenævnets vurdering af hensynet til ejers berettigede forventning er i overensstemmelse med fast praksis, men burde i sagen have været ledsaget af en bemærkning om, at kommunen herefter måtte meddele lovliggørende dispensation efter planlovens § 19, jf. kommentaren til MRF 2023.243 Pkn.

Link til afgørelsen.