MRF 2023.224

Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse 19. september 2023, j.nr. 23/06840

Afvist klage over lovliggørelsespåbud om at frakoble tilledning af overfladevand fra rækkehusområde, som efter spildevandsplanlægningen var udlagt til område for privatforanstaltet afledning af overfladevand, da lovliggørelsespåbud ikke kan påklages, jf. miljøbeskyttelseslovens § 69, stk. 3. Afvist klage over afslag på lovliggørende tilslutningstilladelse efter miljøbeskyttelseslovens § 28, stk. 3, da dette ville kræve ændring af spildevandsplanen, som ikke kan påklages.

Baggrunden for sagen var, at spildevandsselskabet Jammerbugt Forsyning A/S i forbindelse med anlægsarbejde opdagede, at et rækkehusområde var tilsluttet forsyningsselskabets spildevandsledning, uanset at området i såvel tidligere som gældende spildevandsplanlægning var udlagt til område for grundejernes egen håndtering af overfladevand. I april 2023 meddelte Jammerbugt Kommune grundejerne inden for området påbud om at frakoble tilledningen af overfladevand til spildevandsselskabets ledningsanlæg samt påbud om etablering af eget anlæg til håndtering af overfladevand. Det fremgik af afgørelsen, at der ikke var kapacitet i spildevandsselskabets ledningsanlæg til at håndtere den forøgede tilledning af overfladevand, at tilledningen forringede effekten ved efterfølgende rensning på renseanlæg, og at en retlig lovliggørelse krævede ændring af spildevandsplanen. Påbuddet blev påklaget af grundejerforeningen for rækkehusområdet. Miljø- og Fødevareklagenævnet (formanden) lagde til grund, at den påklagede afgørelse dels indeholdt en afgørelse med påbud om at frakoble tilledningen af overfladevand, dels en afgørelse om afslag på ansøgning om tilladelse til at tilslutte afledning af overfladevand til offentligt spildevandsanlæg. Klagen over lovliggørelsespåbuddet efter miljøbeskyttelseslovens § 69, stk. 1, blev afvist med henvisning til, at disse afgørelser efter § 69, stk. 3, ikke kan påklages. Vedrørende afslaget på tilslutningstilladelse bemærkede nævnet, at afslag som udgangspunkt kan påklages. Afgrænsningen af, hvilke ejendomme der er omfattet af tilslutningsret og tilslutningspligt, fastlægges imidlertid med spildevandsplanlægningen efter miljøbeskyttelseslovens § 32 samt spildevandsbekendtgørelsens kapitel 3. Nævnet lagde herefter til grund, at en retlig lovliggørelse vil forudsætte ændring af spildevandsplanen for Jammerbugt Kommune, hvorfor lovliggørende tilladelse til tilslutning havde en så snæver tilknytning til spildevandsplanen, at en prøvelse heraf reelt ville blive en prøvelse af spildevandsplanens indhold. Da kommunalbestyrelsens vedtagelse af en spildevandsplan efter miljøbeskyttelseslovens § 32, stk. 3, ikke kan påklages til anden administrativ myndighed, og med henvisning til MAD 2013.200 Ø, fandt nævnet herefter, at klagen over afslag på tilslutningstilladelse måtte afvises fra realitetsbehandling.

Kommentar: Klagenævnet synes at sammenblande to spørgsmål i afgørelsen. Det er korrekt, at spildevandsplanen ikke kan påklages. Det betyder dog ikke, at klagenævnet ikke kan behandle klager over afslag på lovliggørende tilladelse til spildevandstilslutning, men derimod at nævnet var nødt til at stadfæste kommunens afslag med henvisning til den gældende spildevandsplan. I sidste ende var resultatet således blevet det samme, men uden at nævnet havde indskrænket klageadgangen i strid med lovens regler. Det er ganske vist korrekt, at i Østre Landsret i MAD 2013.200 Ø afviste, at en lodsejer kunne påklage et afslag på tilladelse til udledning efter miljøbeskyttelseslovens § 28, stk. 1, men hvis denne retsopfattelse lægges til grund, er det i praksis umuligt at påklage afgørelser om tilladelse til spildevandsudledning, hvilket i så fald vil være i modstrid med lovens ordlyd.

Link til afgørelsen.