MRF 2022.93

Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse af 1. april 2022, j.nr. 20/13038

Stadfæstet VVM-tilladelse til opstilling af seks vindmøller med vilkår om nedlæggelse af fire boliger med henvisning til, at Miljø- og Fødevareklagenævnet ikke havde kompetence til at behandle klage over den forudgående forligsproces vedrørende VVM-tilladelsens vilkår om nedlæggelse af fire boliger som beboelse, da dette henhørte under kommunen som tilsynsmyndighed.

Favrskov Kommune modtog i 2016 en ansøgning om VVM-tilladelse til opstilling af seks vindmøller med en totalhøjde på maksimalt 149,9 meter ved Hallendrup. Projektområdet lå i et landbrugsområde og var kendetegnet ved åbne, opdyrkede marker. Efter for-offentlighedsprocedure udarbejdede kommunen et forslag til plangrundlag og en VVM-redegørelse i april 2019. I juli 2020 meddelte kommunen VVM-tilladelse, der bl.a. indeholdt vilkår om, at fire boliger skulle nedlægges som beboelse inden projektets påbegyndelse, og at en femte bolig ligeledes ville være omfattet af krav om nedlæggelse. VVM-tilladelsen blev påklaget af en række naboer, der bl.a. anførte, at et nærtliggende børnehjem ville blive påvirket at støj, at VVM-redegørelsen var utilstrækkelig, navnlig i forhold til visualiseringer og redegørelse for grundvandssænkning, ligesom den ikke indeholdt en tilstrækkelig beskrivelse af yngleforholdene for den beskyttede fugleart rød glente, og at den undersøgelse, der lå til grund for vurderingen af flagermus, var forældet og utilstrækkelig. Det anførtes endvidere, at der ikke siden 1. januar 2019 havde foreligget en aftale mellem bygherre og ejeren af de fire boliger, som ifølge VVM-tilladelsen skulle nedlægges som beboelse, om at købe ejendommen, at det var af afgørende betydning, at der var indgået forlig med alle de berørte ejendomsejere inden for en radius af 900 meter, og at bygherre flere gange har informeret kommune om, at der var indgået forlig med alle, uden at dette var korrekt. Miljø- og Fødevareklagenævnet (formanden) bemærkede indledningsvis, at nævnet ikke havde kompetence til at behandle klagepunktet vedrørende forligsprocessen, da opfyldelsen af VVM-tilladelsens vilkår om nedlæggelse af boligerne som beboelse hørte under kommunen som tilsynsmyndighed. Nævnet lagde til grund, at sagen skulle behandles efter reglerne i den dagældende planlov og VVM-bekendtgørelse nr. 957 af 27. juni 2016. I forhold til øvrige indsigelser om støj, påvirkning af fugle og mangler i den miljømæssige undersøgelse afviste klagenævnet efter en nærmere gennemgang af indsigelserne at give klagerne medhold, hvorefter afgørelsen blev stadfæstet.

Kommentar: Afgørelsen er et af mange eksempler på, at VVM-tilladelser til vindmølleprojekter er blevet meddelt med vilkår om, at nærliggende boliger nedlægges, uanset der ikke i hverken miljøvurderingsloven, miljøbeskyttelsesloven eller planloven er hjemmel til at stille vilkår om foranstaltninger på tredjemands ejendom. Planklagenævnet havde den 21. december 2021 i klagesagen over plangrundlaget (j.nr. 20/09583) udtalt om dette forhold: ”Planklagenævnet finder ikke, at der er hjemmel i planloven § 15 til at indsætte bestemmelser i en lokalplan, som stiller betingelser om nedtagning af eksisterende møller eller nedlæggelse af boliger inden ibrugtagning af vindmøller”, hvorfor Planklagenævnet ophævede lokalplanens to bestemmelser om nedtagning af eksisterende møller og nedlæggelse af beboelse med den bemærkning, at nævnets ”afgørelse vedrører således ikke spørgsmålet om, hvorvidt der efter andre regler kan gives tilladelse til opstilling af vindmøller under forudsætning af, at der sker nedlæggelse af gamle vindmøller eller boliger med henblik på overholdelse af støjgrænseværdier. Ophævelsen medfører heller ikke, at lokalplanen i sin helhed er ugyldig”. Da VVM-tilladelsen indeholdt et udtrykkeligt vilkår om, at fire boliger skulle nedlægges, burde Miljø- og Fødevareklagenævnet have ophævet dette vilkår som uhjemlet, således at de pågældende boliger var nedlagt, inden VVM-tilladelse var meddelt, uanset om klager havde rejst indsigelser mod forligsproceduren.

Link til afgørelsen.