MRF 2022.28

Vestre Landsrets dom af 29. april 2022, 2. afd., sag BS-26333/2021-VLR
(Henrik Twilhøj, Hans-Jørgen Nymark Beck og Kristin Bergh (kst.))

Frederikshavn Kommune (adv. Niels Vase) mod A (adv. Peter Tornvig Fruelund)

Kommune erstatningsansvarlig over for køber af boligejendom, da spildevandsplanen fejlagtigt oplyste, at ejendommen var tilsluttet offentlig kloak, selvom kommunen siden 2005 var bekendt med, at ejendommen var tilsluttet privat fællesanlæg, hvormed kommunen ikke havde efterlevet pligten til at ajourføre spildevandsplanen.

Sagen angik en kommunes erstatningsansvar for forkerte ejendomsoplysninger om en boligejendoms spildevandstilslutning til offentlig kloak. Den nuværende ejer (A) konstaterede efter køb af boligejendommen i 2013, at ejendommen var tilsluttet et privat fællesanlæg for parcelhusene på den pågældende stikvej. Af gældende spildevandsplan og de kommunale ejendomsoplysninger fremskaffet i forbindelse med ejendomsoverdragelsen fremgik ellers, at ejendommen selvstændigt var tilsluttet offentligt spildevandsanlæg. Sagens hovedspørgsmål var, om kommunen var erstatningsansvarlig, og om tabet kunne udmåles i forhold til, at A blev stillet som om, at ejendommen var tilsluttet offentlig kloak. Under sagen kom det frem, at kommunen i 2005, da spildevandsforsyningen stadig henhørte under kommunen, ved en tv-inspektion havde konstateret, at der på den pågældende stikvej var etableret et fælles privat spildevandsanlæg. Uagtet denne konstatering undlod kommunen at tilrette spildevandsplan og øvrige ejendomsoplysninger, selvom der i bekendtgørelse om spildevandstilladelser siden 1999 havde været en forpligtelse for kommunen til at ajourføre spildevandsplanen, når der skete ændringer i forudsætningerne for de hidtidige oplysninger i spildevandsplanen. A krævede erstatning svarende til de omkostninger, der var forbundet med at bringe ejendommen i den stand, at ejendommen selvstændigt kunne anses for tilsluttet offentligt spildevandsanlæg. Til støtte herfor gjorde A gældende, at kommunen, trods viden om de faktiske tilslutningsforhold siden 2005, havde undladt at ajourføre spildevandsplanen og i øvrigt opdatere ejendomsoplysningerne. Kommunen afviste erstatningskravet og gjorde til støtte herfor gældende, at det fremgik af spildevandsplanen, at der var usikkerhed om ejerskabet til de pågældende spildevandsledninger, og at kommunen ikke havde pligt til detaljeret at opdatere BBR-registret. Kommunen forholdt sig ikke til tv-inspektionen foretaget i 2005. Kommunen bestred endvidere tabsopgørelsen og gjorde gældende, at der alene kunne udmåles et tab svarende til en værdiforringelse på handelstidspunktet. Byretten fandt, at kommunen havde pådraget sig erstatningsansvar ved at undlade ajourføring af spildevandsplanen, herunder opdatering af øvrige ejendomsoplysninger, efter tv-inspektionen i 2005. Byretten fandt endvidere, at A skulle stilles som om, at ejendommen selvstændigt var tilsluttet offentligt spildevandsanlæg, og at tabet skulle udmåles med afsæt heri. A blev herefter på grundlag af skønserklæring tilkendt 175.000 kr. i erstatning. Kommunen ankede til landsretten, der stadfæstede dommen med fremhævelse af den offentligretlige forpligtelse til siden 1999 at ajourføre spildevandsplanen.

Kommentar: Dommen understreger betydningen af de kommunale spildevandsplaner. Sagens faktiske omstændigheder illustrerer, at spildevandsplanens oplysning om, at en ejendom er tilsluttet offentlig kloak kan være en væsentlig oplysning i forbindelse med boligkøb, hvilket begrunder, at kommuner kan pådrage sig erstatningsansvar, hvis kommunen i en længere periode tilsidesætter pligten til at ajourføre spildevandsplanens oplysninger, når kommunen har viden. Dommen betyder næppe, at kommuner kan pådrage sig ansvar for mindre fejl i spildevandsplanen eller for fejl i spildevandsplanen, hvis kommunen ikke har kendskab til fejlen. Om offentlige myndigheders erstatningsansvar over for købere af fast ejendom for fejlagtige oplysninger om ejendommen se Pagh i Pagh m.fl. (red.): Offentlige myndigheders erstatningsansvar, 2017, s. 253 ff.

Link til byrettens og landsrettens domme.