MRF 2022.205

Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse af 7. juli 2022, j.nr. 21/07215

Ophævelse af fredningsnævnets afgørelse om ændret og udvidet fredning på Amager Fælled og hjemvisning af sagen til fornyet behandling, da klagenævnet i MRF 2022.203 havde ophævet fredningsnævnets afgørelse om, at fredningskendelsen ikke krævede miljøvurdering.

Fredningsnævnet for København traf den 15. april 2021 i medfør af naturbeskyttelseslovens § 33, stk. 1, afgørelse om at gennemføre en ændret og udvidet fredning på Amager Fælled i Københavns Kommune. Fredningsforslaget, der var fremsat af Københavns Kommune i juni 2019, omfattede et areal på 180 ha på Amager Fælled. Hele området var oprindeligt omfattet af Overfredningsnævnets fredning af Kalvebodkilen og Vestamager i 1990, men en del af området udgik af denne fredning som følge af Cityringloven og lov om metroselskabet, hvorefter dette område skulle reserveres til en bydel. Efterfølgende blev lovene ændret, så den planlagte bydel blev placeret et andet sted på Amager Fælled. Med fredningsforslaget ville fredningen blive ændret og endvidere omfatte det område, der ved lov i 2007 udgik af fredningen. Formålet med fredningen var at sikre en opretholdelse og muliggøre en forbedring af områdets biologiske, biodiversitetsmæssige, landskabelige og rekreative værdier under hensyntagen til de kulturhistoriske interesser, der var knyttet til området. I forbindelse med behandling af fredningsforslaget traf fredningsnævnet den 22. februar 2021 afgørelse efter miljøvurderingslovens § 10 om, at fredningsforslaget ikke krævede miljøvurdering. Både denne screeningsafgørelse og selve fredningen blev påklaget af Danmarks Naturfredningsforening og Amager Fælleds Venner. Miljø- og Fødevareklagenævnet traf den 6. juli 2022 afgørelse om at ophæve fredningsnævnets screeningsafgørelse om ikke-miljøvurderingspligt af fredningsforslaget og hjemviste denne del af sagen til fornyet behandling (MRF 2022.203 Mfk). Med henvisning til denne afgørelse fandt Miljø- og Fødevareklagenævnet i en særskilt afgørelse, at fredningen led af en væsentlig retlig mangel, da der ikke forelå den nødvendige stillingtagen til fredningsforslaget efter miljøvurderingsreglerne, inden afgørelsen om fredning efter naturbeskyttelseslovens § 40 blev meddelt. En ny afgørelse om fredning måtte derfor afvente, at Fredningsnævnet for København havde truffet en ny screeningsafgørelse og om nødvendigt udarbejdet en miljørapport. Nævnet bemærkede endvidere, at fredningsnævnet under sagens fornyede behandling burde overveje, om det var i overensstemmelse med formålet med fredningen, at opførelse af større bygninger og anlæg i fredningen i visse tilfælde kunne ske uden fredningsnævnets forudgående godkendelse af udformningen og placeringen af det endelige projekt. Den supplerende fredning blev herefter ophævet og hjemvist til fornyet behandling.

Kommentar: Fredningsnævnets kendelse er vedlagt som bilag til denne afgørelse. Afgørelsen af klagen over manglende miljøvurdering fremgår af MRF 2022.203 Mfk.

Link til afgørelsen (NB: Fredningsnævnets afgørelse om fredning af 15. april 2021 er vedlagt som bilag.)