MRF 2022.136

Planklagenævnets afgørelse af 18. maj 2022, j.nr. 22/04926

Ophævet afgørelse om afslag på opførelse af et udhus i strid med privatretlig servitut, da det ikke fremgik af afgørelsen, at der skete offentligretlig håndhævelse af servitutten, jf. planlovens § 43, hvorfor afgørelsen ikke levede op til forvaltningslovens begrundelseskrav.

Sagen vedrørte E’s ansøgning om opførelse af et udhus på sin ejendom. Ejendommen var omfattet af en servitut af 8. august 1952 om udstykning og bebyggelse, hvori det var bestemt, at bygninger skulle holdes mindst 10 meter fra vejens midterlinje. E havde ansøgt om en placering af udhuset tættere på vejens midterlinje. Dragør Kommune meddelte i maj 2021 med henvisning til servitutten afslag til det ansøgte. Kommunen begrundende afslaget med, at udhuset ikke havde en funktion, som gjorde, at det var naturligt at placere det i vejskel, og at der desuden var tale om en væsentlig overskridelse af servitutten. Planklagenævnet (formanden) lagde indledningsvis til grund, at der var tale om en privatretlig servitut. Nævnet lagde endvidere til grund, at kommunens beslutning om at bruge planlovens § 43 til at håndhæve servitutten var en afgørelse efter planloven, som kunne påklages til og efterprøves af nævnet. Nævnet konstaterede, at afgørelsen ikke indeholdt nærmere oplysning om hjemlen for afgørelsen, og at det således ikke fremgik, om kommunen ønskede at bringe planlovens § 43 i anvendelse med henblik på offentligretlig håndhævelse af servitutten. Afgørelsen opfyldte således ikke forvaltningslovens mindstekrav til begrundelse, hvorfor afgørelsen allerede af denne grund var ugyldig. Nævnet bemærkede, at såfremt kommunen fortsat ønskede at modsætte sig det ansøgte, måtte kommunen beslutte, om den ønskede at håndhæve servitutbestemmelsen, jf. § 43, og henvise til dette i en eventuel ny afgørelse. Det bemærkedes endvidere, at hvis kommunen ønskede at håndhæve servitutten ved at udstede et forbud mod det ansøgte, skulle der ske forudgående partshøring af E i form af et varsel. Planklagenævnet ophævede på denne baggrund afgørelsen.

Kommentar: Afgørelsen understreger, at en kommune ikke kan meddele afslag på byggetilladelse med henvisning til modstrid med en privatretlig servitut, men at sådant afslag forudsætter, at der forudgående er meddelt et gyldigt påbud om at overholde servitutten efter planlovens § 43. Om denne bestemmelse se Pagh og Haugsted: Fast ejendom – regulering og køb, 4. udg., 2022, s. 227 ff.

Link til afgørelsen.