MRF 2022.130

Planklagenævnets afgørelse af 3. maj 2022, j.nr. 22/03990

Afvist klage over kommunes beslutning om ikke at nedlægge forbud efter planlovens § 14 mod nedrivning af en bygning, da der var klaget over, at nedrivning ville medføre visuel ubalance, forstyrrelse af privatlivets fred samt eventuelt økonomisk tab og dermed ikke over retlige spørgsmål.

Frederikshavn Kommune besluttede i februar 2022 ikke at nedlægge forbud efter planlovens § 14 mod nedrivning af en bygning på en ejendom. Afgørelsen blev påklaget af en nabo, der bl.a. anførte, at nedrivningen af de omkringliggende bygninger, som ifølge lokalplanen havde en maksimal højde svarende til 2½ etages ejendomme, ønskedes ændret til 3½ etage, hvilket ville være til stor gene, da differencen ville skabe en ubalance, som efter lokalplanen ønskedes bevaret, ligesom hække, hegn mv. ikke ville være tilstrækkeligt til at bevare privatlivets fred i haven. Det anførtes endvidere, at der var tale om en udlejningsejendom, hvorfor sådanne gener kunne medføre, at naboen ville miste lejere og kunne være nødsaget til at mindske lejen på ejendommen, da området ikke længere ville have samme attraktion. Planklagenævnet (formanden) fandt ikke, at klagen indeholdt retlige spørgsmål, da der var klaget over, at en bygning i 3½ etager ville skabe en ubalance, at privatlivets fred ikke ville bevares, og at naboen eventuelt ville lide et tab af lejere og husleje, hvilket nævnet opfattede som en klage over afgørelsens hensigtsmæssighed set i forhold til naboens interesser. Planklagenævnet afviste på denne baggrund at behandle klagen.

Kommentar: Afvisningen af klagen er utvivlsomt korrekt, men klagenævnets begrundelse er uheldig, da den forudsætter, at en kommunes afslag på at meddele forbud efter planlovens § 14 kan være en afgørelse, hvis klagen angår retlige spørgsmål. Planloven indeholder imidlertid ingen bestemmelser, der retligt kan forpligte en kommune til at meddele forbud efter planlovens § 14, hvorfor klagen burde være afvist alene af denne grund.

Link til afgørelsen.