MRF 2022.12

EU-Domstolens dom af 28. april 2022, 7. afd., sag C-510/20, Kommissionen mod Bulgarien

Bulgarien havde overtrådt havstrategirammedirektivets krav om hver 6. år at ajourføre vurdering af havmiljøet og miljømål, idet en forsinkelse begrundet med problemer med manglende tilbud efter EU-udbud ikke var omfattet af direktivets undtagelser.

Efter havstrategirammedirektivets (2008/56) art. 1 skulle alle medlemsstater træffe de fornødne foranstaltninger for at sikre god miljøtilstand af havmiljøet senest i 2020 og skulle som led heri udarbejde havstrategier baseret på en økosystembaseret tilgang til forvaltning af de menneskelige aktiviteter. Som led heri skal medlemsstaterne efter art. 5 bl.a. foretage en indledende vurdering af miljøtilstanden, beskrive god miljøtilstand for de pågældende vandområder og fastsætte miljømål samt vedtage indsatsprogrammer. Efter art. 17 er medlemsstaterne endvidere forpligtet til hver sjette år at ajourføre de indledende vurderinger, miljømål og overvågningsprogram og meddele dette til Kommissionen. Da Kommissionen ikke havde modtaget ajourføring af vurdering af miljøtilstand og miljømål fra Bulgarien, indledte Kommissionen en traktatbrudssag. Bulgarien bestred ikke forsinkelsen af ajourføringen, men gjorde bl.a. gældende, at den forsinkede ajourføring skyldtes problemer med EU-udbuddet, da der ikke i forbindelse med det første udbud af opgaven var indkommet tilbud på at løse opgaven. Kommissionen afviste, at Bulgariens problemer i udbudsproceduren kunne begrunde absolut umulighed, hvilket EU-Domstolen tilsluttede sig.

Kommentar: Det er så vidt ses første gang, at EU-Domstolen har taget stilling til de retlige forpligtelser i havstrategirammedirektivet, men herudover indeholder dommen ikke overraskelser, når sammenholdes med den hidtidige praksis om fortolkning af vandrammedirektivet.

Link til afgørelsen.