MRF 2021.288/2

Vestre Landsrets dom af 19. oktober 2021, 15. afd., sag BS-7636/2021-VLR
(Chris Olesen, Karen Foldager og Maria Porsborg (kst.))

B (adv. Asbjørn Jakobsen) mod Sønderborg Forsyning A/S (adv. Henrik Holtse)

B pålagt at betale tilslutningsgebyr for tilslutning til offentlig kloak efter § 2 i lov om betalingsregler for spildevandsforsyningsselskaber, da oplysning om betalt spildevandstilslutning i henhold til landvæsenskommissionskendelse i B’s tinglyste skøde fra 1969 med kommunen som sælger måtte anses for en fejlskrift, da der alene forelå en landvæsensnævnskendelse fra 1964.

B’s ejendom blev i juni 2017 tilsluttet offentlig kloak drevet af det kommunalt ejede spildevandselskab Sønderborg Forsyning A/S (F), der opkrævede B et tilslutningsgebyr på 35.778,75 kr. B’s ejendom havde tidligere via rør været tilsluttet en spildevandstank sammen med seks andre ejendomme i henhold til landvæsensnævnskendelse fra 1964. B afviste at betale tilslutningsgebyret med henvisning til, at B allerede i forbindelse med erhvervelse af ejendommen i juli 1966 fra Asserballe Kommune havde betalt tilslutningsgebyr til Asserballe Sognekommune, da det af det tinglyste skøde fremgik, at ”Køberen betaler ejendommens udgifter til kloakering og vandledningsanlæg i henhold til landvæsenskommisionskendelse der senere vil blive afsagt. Ved nærværende skøde betales kontant til Asserballe Kommune et a/c beløb på nævnte udgifter stort 800,00 kr.”. F anlagde herefter sag mod B med påstand om, at B skulle betale det opkrævede tilslutningsgebyr og gjorde til støtte herfor bl.a. gældende, at B tidligere havde betalt for tømning af septiktank, at den kloakering, som var anført i skødet, ikke var gennemført. F henviste bl.a. til, at der alene var afsagt en landvæsensnævnskendelse i 1964, men ikke en landvæsenskommissionskendelse, og at det alene var landvæsenskommissionen, der efter vandløbslovens fra 1949 kunne beslutte tilslutning til offentlig kloak, hvorfor landvæsensnævnskendelsen måtte forstås som betaling for tilslutning til privat spildevandsanlæg. B gjorde hertil bl.a. gældende, at B havde erhvervet ejendommen fra kommunen, og at den manglende fremlæggelse af landvæsenskommissionskendelsen var udtryk for, at der var sket ulovlig kassation af landvæsenskommissionskendelser om kloakering, hvilket ikke kunne lægges B til last. Byretten lagde på baggrund af bevisførelsen til grund, at spildevandsafledning fra B’s ejendom skete via den rørføring, der blev etableret af Asserballe Kommune forud for kommunens salg af de syv grunde i 1966. Uanset at der i B’s skøde med kommunen var henvist til landvæsenskommissionskendelse, fandt byretten, at dette skyldtes en fejlskrift, og at der alene var afsagt en landvæsensnævnskendelse, hvorfor det måtte lægges til grund, at B havde været tilsluttet et privat spildevandsanlæg. Da der ikke var oplysninger om, at kommunen senere havde overtaget det private anlæg, var B forpligtet til at betale tilslutningsgebyr til forsyningsselskabet for kloaktilslutning i 2017. B ankede til landsretten, der lagde til grund, at der alene var afsagt en landvæsensnævnskendelse, og at det derfor måtte anses for en fejl, at skødet omtalte en landvæsenskommissionskendelse og stadfæstede med denne bemærkning byrettens dom.

Kommentar: Udbygning af offentlig kloaker og etablering af nye rensningsanlæg giver i mindre landsbyer anledning til en del tvister om tilslutningsgebyr. Dette skyldes, at hvis tidligere afledning af spildevand har været til offentlige spildevandsledninger, skal der ikke betales tilslutningsgebyr, uanset om spildevandet fra den offentlige spildevandsledning løb direkte ud i vandmiljøet, jf. U 1998.705 H og U 2003.1002 H, hvor tilslutningsgebyr i begge tilfælde blev ophævet. Anses den ældre spildevandsledning for privat, skal der derimod betales tilslutningsgebyr, jf. U 2004.2087 H. Den retlige klassificering af de gamle spildevandsledninger giver dog anledning til betydelig tvivl grundet bevisvanskeligheder, hvilket yderligere kompliceres i de sager, hvor kommunen samtidig var grundejer. Se herom uddybende Moe & Puggaard: Spildevandsbetalingsloven, 2. udg., 2015, s. 48 ff.

Link til byrettens og landsrettens domme.