MRF 2021.186

Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse af 1. juni 2021 (j.nr. 19/07746)

Ophævet ekspropriation af rettighed til etablering af vandledning i medfør af vandforsyningslovens § 37, jf. § 40, da afgørelsen fandtes i modstrid med proportionalitetsprincippet.

Efter anmodning fra et vandværk traf Køge Kommune den 12. april 2019 afgørelse i medfør af vandforsyningslovens § 37, jf. § 40, om ekspropriation til en ret til at føre en vandledning over en del af en ejendom beliggende i landzone. Formålet med ekspropriationen var at tilslutte ejendommen til vandværkets forsyning. Vandværket havde i anmodningen anført, at tilslutningen ellers ikke kunne realiseres, da det ikke havde været muligt at indgå en frivillig aftale omkring ledningsføringen med nogen af de relevante lodsejere. Kommunen havde vurderet, at almenvellet havde en interesse i at sikre vandforsyning efter en samlet planlægning, og at der i det konkrete tilfælde var fokuseret på en hensigtsmæssig anvendelse af vandforekomster og kvalitetskrav til drikkevand til beskyttelse af menneskers sundhed. Vandværket havde i anmodningen fremlagt tre føringsmuligheder, hvor ejeren, E, af ejendommen havde udtrykt ønske om, at linjeføringen skulle ske langs E’s skel. Kommunen havde i afgørelsen valgt at gennemføre ekspropriationen således, at vandledningen skulle løbe tværs over E’s mark, hvilket gav den kortest mulige ledningslængde. Afgørelsen blev påklaget af E, der bl.a. gjorde gældende, at E ikke havde anmodet om tilslutningen, og at ekspropriationen var i strid med nødvendighedsbetingelsen i grundlovens § 73 og proportionalitetsprincippet. Miljø- og Fødevareklagenævnet (formanden) konstaterede, at det ikke havde været muligt for vandværket at indgå en frivillig aftale om ledningsføringen, hvorfor ekspropriation var nødvendig, hvis ejendommen skulle tilsluttes vandværket. På baggrund af oplysningerne om mulige alternative placeringer fandt nævnet imidlertid, at proportionalitetsprincippet ikke var opfyldt. Nævnet lagde navnlig vægt på, at den alternative løsning med føring af ledningen i skel var foretrukket af E, og at der ikke var en teknisk begrundelse for ikke at vælge denne linjeføring. Nævnet lagde endvidere vægt på, at vandværket under sagens behandling havde oplyst, at den af E ønskede linjeføring ville medføre en meromkostning på ca. 40.000 kr., hvilket ifølge nævnet ikke oversteg, hvad der i det konkrete tilfælde kunne kræves for, at ekspropriationen blev gennemført på en for rettighedshaveren mindre indgribende måde. Nævnet ophævede herefter kommunens afgørelse.

Kommentar: Afgørelsen vedrører ekspropriation til en ledningsservitut, og det fremgår udtrykkeligt af den eksproprierede ledningsservitut, at gæsteprincippet er fraveget. Klagenævnets ophævelse af ekspropriationen og dermed servitutten indeholder imidlertid ingen overvejelser om, at et sådant indgreb i ejers råden vil have været mindre indgribende, hvilket mest nærliggende må forstås på den måde, at hensynet til ledningsejers forsyning kan begrunde en fravigelse af gæsteprincippet.

Link til afgørelsen.