MRF 2024.269

Planklagenævnets afgørelse af 17. december 2024, j.nr. 24/02765, 24/01461, 24/01461, 24/01460 og 24/01459

Ophævet lokalplan og kommuneplantillæg for anlæg af større etagebyggeri, hvor SMV-rapporten alene omhandlede driftsfasen og ikke støjpåvirkning i anlægsfasen, da miljørapporten også skal inddrage sandsynlige væsentlige midlertidige miljøpåvirkninger i anlægsfasen.

Mariagerfjord Kommune vedtog i december 2023 endeligt en lokalplan og et kommuneplantillæg, med dertilhørende miljørapport, der muliggjorde opførelse af et etagebyggeri med op til 15 etager med en maksimal højde på 48 m med dertilhørende parkeringskælder i det centrale Hobro tæt ved bymæssig bebyggelse. Miljøvurderingen blev bl.a. påklaget af en grundejerforening, der gjorde gældende, at kommunen ikke havde foretaget en vurdering af selve anlægsfasen, herunder hvilken belastning anlægsfasen ville have på de nærmeste naboer. Planklagenævnet havde tidligere afvist at tillægge klagen opsættende virkning. Planklagenævnet (formanden) lagde indledningsvist på baggrund af miljørapportens afgrænsningsnotat til grund, at miljørapporten alene beskrev projektets driftsfase, men ikke selve anlægsfasen. Miljørapporten indeholdt derfor ikke en beskrivelse og vurdering ift. f.eks. støj og trafik i anlægsfasen. På denne baggrund fandt nævnet, at miljørapporten ikke var i overensstemmelse med miljøvurderingslovens § 12, stk. 1, idet der i en miljørapport bl.a. skal indgå oplysninger om den sandsynlige væsentlige indvirkning på miljøet, herunder bl.a. befolkningen og menneskers sundhed, jf. miljøvurderingslovens bilag 4, litra f, jf. § 12, uanset om der er tale om midlertidige virkninger. Nævnet lagde herved vægt på karakteren af byggeriet, som lokalplanen muliggjorde, der måtte anses for et større anlægsarbejde, og at byggeriet skulle opføres i et allerede tæt bebygget område. Anlægsarbejdet måtte derfor antages at få indvirkning på en større kreds af borgere. At der alene var tale om støjmæssige gener af midlertidig karakter ændrede ikke herved, idet dette ikke i sig selv medførte at indvirkningerne ikke kunne anses for væsentlige. Formålet med en miljøvurdering er at sikre, at integrationen af miljøhensyn foretages ifm. planen og dermed på et så tidligt tidspunkt, at det er muligt at inddrage sandsynlige miljømæssige aspekter i planens udformning. På denne baggrund ophævede nævnet lokalplanen og kommuneplantillægget.

Kommentar: Afgørelsen giver anledning til en enkelt bemærkning om lokalplanens retsvirkning og specialitetsprincipper. Mens det fuldt må tiltrædes, at miljøvurderingen af lokalplanen også skal belyse væsentlige midlertidige miljøvirkninger under anlægsfasen, er det ikke muligt i lokalplanen at regulere den acceptable støj fra anlægsarbejdet, men forholdet skal belyses og kan adresseres med de arealdispositioner, der fastsættes i lokalplanen. Krav til støjpåvirkning kan i stedet fastsættes i VVM-tilladelsen efter miljøvurderingslovens § 25, men kan ikke fastlægges som vilkår i en screeningsafgørelse.

Link til afgørelsen.