MRF 2024.258
Planklagenævnets afgørelse af 21. november 2024, j.nr. 24/07069
Afholdelse af 5-10 årlige koncerter for ca. 500 tilskuere på en parkeringsplads ved restaurant i Odense var lokalplanpligtigt, da afholdelse af udendørs koncerter nær et større boligområde medførte en væsentlig ændring af området, og arealet i kommuneplanen var udpeget som boligområde.
Sagen vedrørte afholdelsen af udendørs koncerter for ca. 500 tilskuere på en parkeringsplads ved en restaurant beliggende i Odense. Restauranten lå ved en indfaldsvej til byens centrum, og vest for det omhandlende areal lå et boligområde, der dog var adskilt fra det omhandlende areal af en jernbane. Områdets generelle anvendelse var i kommuneplanen udlagt til boligområde. Efter henvendelse fra en beboer i området traf Odense Kommune den 6. juni 2024 afgørelse om, at anvendelse af arealet til koncerter ikke udløste lokalplanpligt efter planlovens § 13, stk. 2. Det fremgik af afgørelsen at kommunen havde meddelt tilladelse til afholdelse af 5-10 koncerter årligt i årene 2020-2024. Kommunen begrundede afvisningen af lokalplanpligt med, at koncerterne ikke medførte en væsentlig ændring i det bestående miljø, bl.a. med henvisning til, at restauranten var placeret mellem områder, der allerede blev anvendt til publikumsorienterede rekreative anvendelser, og at restauranten lå ud til en trafikeret vej central i Odense, hvor beboerne måtte forvente støjgener. Afgørelsen blev påklaget af en beboer i området, der anførte at de årligt tilbagevendende koncerter med 500 tilskuere pr. koncert udløste lokalplanpligt. Et enstemmigt nævn fandt, at anvendelsen af arealet til afholdelse af koncerter indebar en sådan ændring af det bestående miljø, at det medførte lokalplanpligt jf. planlovens § 13, stk. 2. Nævnet lagde vægt på at der var tale om tilbagevendende koncertbegivenheder i form af afholdelse af 5-10 årlige koncerter med ca. 500 tilskuere, hvilket havde et omfang og en karakter, der medførte en væsentlig ændring af området. Nævnet lagde også vægt på, at der var tale om udendørs koncerter i et område, der i kommuneplanen var udlagt som boligområde, og at der lå et nærliggende større boligområde umiddelbart vest for restauranten, men adskilt af en jernbane. Nævnet fandt derfor, at der var tale om ændret anvendelse, der måtte vurderes i en planmæssig sammenhæng ved inddragelse af borgere, hvorfor kommunens afgørelse blev ophævet.
Kommentar: Planklagenævnets afgørelse må betyde, at det var en overtrædelse af planlovens § 13, stk. 2, når der i årene 2020-2024 blev gennemført 5-10 koncerter på parkeringspladsen, og at kommunen derfor efter planlovens § 51 har pligt til at lovliggøre forholdet ved enten at vedtage en lovliggørende lokalplan eller nedlægge forbud mod koncerter på parkeringspladsen. I forhold til lokalplanpligten viser afgørelsen den konkrete vurdering, som indgår ved vurdering af, om en ændret anvendelse er lokalplanpligtig. Se tillige MRF 2024.259 Pkn, hvor Planklagenævnet i en anden sag fra Odense fastslog, at afholdelse af udendørskoncerter på Dyreskuepladsen i Odense var lokalplanpligtig.