MRF 2024.25

Planklagenævnets afgørelse af 15. marts 2024, j.nr. 23/07279

Ophævet påbud om fysisk lovliggørelse af lokalplanstridig havestue, da varsel om påbud udelukkende var meddelt ejernes repræsentant og ikke de to ejere.

Holbæk Kommune meddelte den 7. juni 2023 afslag på lovliggørende dispensation fra en lokalplans bestemmelse om bebyggelsesprocent til en havestue på E’s ejendom og meddelte samtidig påbud om fysisk lovliggørelse. Afgørelsen var begrundet med, at bebyggelsesprocenten ifølge lokalplanen ikke måtte overstige 25, hvilket i forvejen var væsentligt overskredet på E’s ejendom, og at kommunen ikke ønskede yderligere overskridelse af bebyggelsesprocenten for at bevare områdets åbenhed. Afgørelsen blev påklaget af E, der navnlig anførte, at havestuen ikke skulle medregnes i bebyggelsesprocenten. Planklagenævnet (formanden) bemærkede, at beregningen af bebyggelsesprocenten skal foretages med udgangspunkt i de beregningsregler, der var gældende på tidspunktet for lokalplanens vedtagelse, dvs. i den pågældende sag, hvor lokalplanen var fra 1982, bygningsreglementet fra 1977 (BR77). Efter BR77 skulle overdækkede arealer medregnes i etagearealet, hvis de efter kommunalbestyrelsens skøn udnyttes på en sådan måde, at de skulle medregnes, hvis de befandt sig i en bygning. Nævnet tiltrådte på den baggrund kommunens vurdering af, at havestuen skulle medregnes i opgørelsen af etagearealet, og at den dermed var i strid med lokalplanens bestemmelse om bebyggelsesprocent. Dernæst konstaterede nævnet imidlertid, at kommunens varsel om påbud i sagen udelukkende var sendt til ejernes repræsentant, men ikke til nogen af de to ejere af ejendommen. Da varsling af påbud, selve påbuddet og partshøring skal meddeles særskilt til samtlige ejere af den pågældende ejendom, og da kommunen udelukkende havde varslet og meddelt påbud til ejernes repræsentant, led afgørelsen af en væsentlig retlig mangel. På den baggrund ophævede nævnet kommunens afgørelse.

Kommentar: Afgørelsen viser, at det ved påbud om fysisk lovliggørelse er vigtigt, at varsel og påbud meddeles samtlige ejere og brugere af den pågældende ejendom, idet mangler på disse punkter normalt vil føre til ugyldighed, uden at der i den anledning foretages en konkret væsentlighedsvurdering af manglens indvirkning på afgørelsens indhold.

Link til afgørelsen.