MRF 2023.116

Planklagenævnets afgørelse af 29. juni 2023, j.nr. 22/10990 og 22/10991

Ophævet lokalplan for boligområde, fordi miljørapportens vurdering af den trafikale påvirkning var foretaget ud fra en forkert forudsætning, da den tog udgangspunkt i planområdets tilladte anvendelse og ikke i områdets eksisterende faktiske anvendelse.

Vallensbæk Kommune vedtog den 14. september 2022 endeligt lokalplan nr. 108, Sydporten, med tilhørende miljørapport. Planområdet var beliggende i byzone umiddelbart syd for Køge Bugt Motorvejen og udgjorde et samlet areal på 1,6 ha. Planområdet var mod henholdsvis nordvest, nord og syd afgrænset af tre veje, og mod øst grænsede området op til villabebyggelse. Området udgjorde et eksisterende bolig- og erhvervsområde bestående af en nedlagt trælasthandel, et tidligere kontor for typehuse, en tom bolig mod nord samt et vejareal og et grønt område mod syd. Lokalplanen havde til formål at omdanne området til moderne etageboligbebyggelse ved at muliggøre opførsel af 200 boliger i op til fire etager med strandvejskarakter og åbne grønne uderum. Af lokalplanens § 10.2 fremgik, at der skulle etableres afskærmningsforanstaltninger mellem veje og boliger med tilhørende udendørsopholdsarealer, så Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier for trafikstøj blev overholdt, og at kommunalbestyrelsen havde besluttet at lukke en gennemkørende vej af hensyn til trafiksikkerhed samt at nedrive en bro, og at der som følge heraf skulle etableres et nyt t-kryds. Lokalplanen blev påklaget af en gruppe borgere i området, der bl.a. gjorde gældende, at miljøvurderingen ikke gav et retvisende billede af den trafikale påvirkning omkring planområdet i forhold til kravet i planlovens § 15 a. Planklagenævnet (formanden) lagde til grund, at der i en længere årrække ikke havde været drevet trælasthandel eller lignende i området. Nævnet kunne imidlertid konstatere, at vurderingen af de trafikale påvirkninger i miljørapporten tog udgangspunkt i planområdets tilladte anvendelse, herunder trafikdata fra den nedlagte trælasthandel, og ikke i områdets faktiske anvendelse. Kommunen havde derfor ikke overholdt miljøvurderingslovens minimumskrav, da planens indvirkninger på miljøet, herunder støj, skal vurderes ud fra de eksisterende faktiske forhold. Med henvisning hertil ophævede Planklagenævnet lokalplanen, uden at nævnet tog stilling til, om lokalplanen måtte anses for i strid med planlovens § 15 a om lokalplanlægning for støjfølsom anvendelse.

Kommentar: Afgørelsen illustrerer, at det i relation til lokalplanlægning for boliger i områder, der er plaget af vejstøj, er vigtigt, at miljøvurderingen af lokalplanforslaget afspejler de faktiske forhold, hvortil dog må føjes, at der som en del af de kumulative virkninger også må tages hensyn til de faktiske virkninger af lokalplanens virkeliggørelse.

Link til afgørelsen.