MRF 2022.263

Vestre Landsrets dom af 1. december 2022, 12. afd., sag S-2372-20
(Henrik Estrup, Astrid Bøgh og Anne Lægaard Bindslev (kst.))

Anklagemyndigheden mod T (adv. Gert Lund)

Landmand fundet skyldig i overtrædelse af husdyrgødningsbekendtgørelsens harmonikrav på 1,7 dyreenheder/ha i 2014/2015 ved at udbringe husdyrgødning svarende til 2,04 dyreenheder/ha, da han ikke for denne planperiode havde anmeldt at bruge undtagelsen på 2,3 dyreenheder/ha, uden det kunne tillægges betydning, at dette skyldtes fejl fra rådgiver. Bøden nedsat til 4.500 kr. med henvisning til den lange sagsbehandlingstid i en faktuel enkel sag.

Straffesagen angik de såkaldte harmonikrav efter husdyrgødningsbekendtgørelsen, hvilket udgør en del af den danske gennemførelse af nitratdirektivet. Harmonikravene betyder, at husdyrbesætningens størrelse opgjort som dyreenheder (DE) udløser krav til størrelsen af det areal, hvor husdyrgødningen udbringes. Udgangspunktet er 1,7 DE pr. ha, men under bestemte betingelser, kan der søges om 2,3 DE pr. ha. Landbrugsstyrelsen opdagede ved tilsyn på T’s landbrug i februar 2017, at T i planperioden 2014/2015 havde udbragt husdyrgødning på et areal svarende til 2,04 DE pr. ha. Da dette var en overskridelse af de 1,7 DE pr. hektar, der fremgår af husdyrgødningsbekendtgørelsen, når der ikke er sket anmeldelse om brug af undtagelsen på 2,3 ha, blev forholdet anmeldt til NaturErhvervsstyrelsen, som i juni 2019 politianmeldte sagen, hvorefter der i juni 2020 blev rejst straffesag mod T. Der var i sagen enighed om, at T havde udbragt husdyrgødning svarende til 2,04 DE pr. ha i planperioden 2014/2015, men T påstod frifindelse med henvisning til, at det var en fejl, at T’s rådgiver ikke havde anmeldt at bruge undtagelsen på 2,3 DE pr. ha, og det var i sagen ubestridt, at T opfyldte betingelserne for at anvende undtagelsen. Under sagen oplyste en medarbejder fra Landbrugsstyrelsen, at styrelsens tilsyn med reglerne var tilrettelagt således, at der var et skærpet tilsyn med alle de landbrug, der havde anmeldt undtagelsen. Byretten lagde til grund, at der med anmeldelsen fulgte en øget kontrol af landmænd, der anvendte undtagelsen. Uanset at det beroede på en fejl, at T’s rådgiver ikke havde anmeldt brug af undtagelsen, lagde byretten til grund, at T var skyldig i overensstemmelse med anklageskriftet, og idømte T en bøde på 14.000 kr. T ankede til landsretten, hvor T gjorde gældende, at der var tale om en formel fejl, at T siden 2002 havde benyttet dispensationsordningen, og det var ubestridt, at T opfyldte alle krav for at benytte undtagelsen. Subsidiært påstod T nedsættelse af bøden. Landsretten lagde til grund, at når T ikke havde anmeldt undtagelsen for planperioden 2014/2015, måtte T anses for skyldig i uagtsomt at have overtrådt harmonireglerne, uden det kunne tillægges betydning, at T siden 2002 havde benyttet dispensationsordningen, og at det var en fejl, at der ikke var sket anmeldelse. Under hensyn til, at der var tale om en faktuel enkel sag, blev bøden dog nedsat til 4.500 kr., ligesom statskassen skulle afholde sagsomkostninger for begge retter.

Kommentar: Dommen må tages som udtryk for, at hensynet til tilsynets prioritering tillægges betydning for den strafferetlige bedømmelse af overtrædelse af husdyrgødningsbekendtgørelsen, og at den uagtsomme overtrædelse af afkrydsning i anmeldelsesskemaet derfor kan have strafferetlige konsekvenser, idet grundlaget for den strafferetlige overtrædelse var det af T udfyldte gødningsregnskab for planperioden 2014/2015, hvilket blev opdaget ved Landbrugsstyrelsens tilsyn i 2017. Den af landsretten omtalte ”fysiske kontrol” bestod således i denne sag i kontrolgennemgang af landmandens bogholderi, og da der netop var tale om et sædvanligt tilsynsbesøg, var dette ikke i modstrid med forbuddet mod selvinkriminering efter tvangsindgrebslovens § 10. Det kan supplerende anføres, at den strafferetlige sanktion i en sag som denne må antages at blive suppleret af en økonomisk sanktion efter krydsoverensstemmelsesforordningens regler om tilbagebetaling af landbrugsstøtte, såfremt T har modtaget landbrugsstøtte.

Link til byrettens og landsrettens domme.