MRF 2022.223

Miljø- og Fødevareklagenævnets delafgørelse af 26. september 2022, j.nr. 21/14382

Afslag på opsættende virkning af klage over Skanderborg Kommunes VVM-screeningsafgørelse om, at etablering af etageboligbyggeri med tilhørende parkeringskælder ikke kræver VVM-tilladelse efter miljøvurderingslovens § 25.

Skanderborg Kommune traf den 10. september 2021 VVM-screeningsafgørelse efter miljøvurderingslovens § 21 om, at et projekt for etageboligbyggeri i fem etager med parkeringskælder ikke var omfattet af krav om miljøvurdering og VVM-tilladelse. Afgørelsen blev den 12. oktober 2021 påklaget til Miljø- og Fødevareklagenævnet af omboende, N, med anmodning om, at klagen blev tillagt opsættende virkning. N gjorde gældende, at projektet var miljøvurderingspligtigt henset til dets potentielle miljøpåvirkning, at der ikke var foretaget en vurdering af påvirkningen fra støv, støj og vibrationer og grundvandssænkning i etableringsfasen, at omlægningen af Skanderupbækken var en del af projektet, som derfor var opdelt, at projektet ikke var i overensstemmelse med lokalplanen, og at et senere tillæg til byggetilladelse ikke havde været sendt i partshøring hos N. Miljø- og Fødevareklagenævnet lagde i delafgørelsen til grund, at afgørelser efter miljøvurderingsloven som udgangspunkt ikke har opsættende virkning, men at en klage undtagelsesvis kan tillægges opsættende virkning efter miljøvurderingslovens § 53, og at det af forarbejderne fremgår, at § 53 viderefører bestemmelserne i planlovens § 60, stk. 8, 1. og 2. pkt. Af lovbemærkningerne til planloven fremgår, at opsættende virkning forudsætter, at det er overvejende sandsynligt, at der foreligger en væsentlig overskridelse af loven. Miljø- og Fødevareklagenævnet fandt, at der ikke i den aktuelle sag var forhold, der kunne begrunde, at nævnet tillagde klagen opsættende virkning. Nævnet lagde særligt vægt på, at klageren ikke i sagen havde gjort forhold gældende, som gjorde det overvejende sandsynligt, at der forelå en væsentlig overtrædelse af miljøvurderingsloven eller øvrig lovgivning, eller at der ville ske uoprettelig skade, hvis ikke klagen blev tillagt opsættende virkning. Miljø- og Fødevareklagenævnet meddelte derfor afslag på anmodningen om opsættende virkning.

Kommentar: Afvisning af opsættende virkning af denne klage er helt i overensstemmelse med praksis og forarbejderne, men delafgørelsen understreger, at projekter for lidt større boligbyggeri er omfattet af miljøvurderingslovens bilag 2, hvorfor der forud for meddelelse af byggetilladelse skal ske VVM-screening efter miljøvurderingslovens § 21. Dette gælder, uanset om der er sket SMV-screening af lokalplan efter miljøvurderingslovens § 10, hvilket indebærer, at bygherre i forbindelse med ansøgningen om byggetilladelse er forpligtet til at foretage en anmeldelse efter miljøvurderingslovens § 19.

Link til afgørelsen.