MRF 2022.207

Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse af 7. juli 2022, j.nr. 22/00124

Afslag på lovliggørende dispensation til cykelbane inden for fortidsmindebeskyttelseslinjen ved Christianshavns Vold ændret til dispensation, da ind- og udsyn i forvejen var forstyrret af eksisterende bebyggelse på selve fortidsmindet, da cykelbanen blev drevet af en frivillig forening med et anerkendelsesværdigt formål, og da flytning af banen ville have væsentlige økonomiske omkostninger. Dissens.

Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune ansøgte i november 2020 på vegne en af en forening om lovliggørende dispensation til en cykelbane med tilhørende anlæg. Cykelbanen bestod af diverse cykelbaner, starttårne og containere samt en skurvogn og et halvtag og var omgivet af træbevoksning. Cykelbanen var beliggende på den østlige del af Arsenaløen mellem en vej og Laboratoriegraven. Matriklen havde et areal på 52.819 m2 og var ejet af Københavns Kommune. På den anden side af den ca. 36 meter brede Laboratoriegrav lå Christianshavns Vold, som var beskyttet som fortidsminde efter museumslovens § 29 e. Fortidsmindet afkastede i medfør af naturbeskyttelseslovens § 18, stk. 1, en 100 meter-beskyttelseslinje, inden for hvilken størstedelen af cykelbanen med diverse anlæg var beliggende. Selve fortidsmindet var bebygget med huse i forbindelse med Christiania. Christianshavns Vold er ca. 4 km lang og ca. 0,4 km bred og var anlagt som en del af Københavns bastionære befæstning fra 1600-tallet. Det fremgik af ansøgningsmaterialet, at foreningen igennem 20 år havde dannet ramme for en særlig sportsgren ”Dirt Jump”; en cykelsport, hvor der udføres meget store hop ved hjælp af anlæg, der er bygget primært i materialer som jord og træ. Foreningen understøttede også andre former for cykling som f.eks. mountainbike, ligesom foreningen stillede banen og udstyr til rådighed for et fritidscenter og et fritidshjem. Københavns Kommune meddelte i oktober 2021 afslag på lovliggørende dispensation fra naturbeskyttelseslovens § 18. Afgørelsen blev påklaget af foreningen, der anførte, at oplevelsen af fortidsmindet ikke havde ændret sig, at kommunen havde accepteret anden bebyggelse inden for fortidsmindebeskyttelseslinjen, at banen havde eksisteret i 20 år, og at foreningen ikke vil kunne overleve, hvis banen blev nedlagt. Miljø- og Fødevareklagenævnets flertal (5 mod 1) fandt, at der var tale om et sådant særligt tilfælde, som kunne begrunde en lovliggørende dispensation. Flertallet lagde vægt på, at cykelbanen med tilhørende anlæg kun i begrænset omfang påvirkede oplevelsen og forståelsen af Christianshavns Vold, idet ind- og udsyn i forvejen var forstyrret af eksisterende bebyggelse og anlæg mv. på selve fortidsmindet, ligesom cykelbanen var delvist skjult bag træbevoksning. Flertallet lagde endvidere vægt på, at foreningen, der drev cykelbanen, havde et anerkendelsesværdigt formål, da banen var tilgængelig for enhver, blev drevet på frivillig basis og medvirkede til at udbrede kendskab til og interesse for cykelsporten for bl.a. sårbare og udsatte borgere. Dertil kom, at foreningen samarbejdede med fritidsinstitutioner og øvrige lokale foreninger. Endelig lagde flertallet lagt på, at cykelbanen havde eksisteret upåtalt i ca. 20 år, og at flytning af banen til et andet sted ville påføre foreningen væsentlige økonomiske omkostninger. Miljø- og Fødevareklagenævnet ændrede herefter afgørelsen til en lovliggørende dispensation.

Kommentar: Der ses ikke hjemmel i naturbeskyttelsesloven til at fravige forbuddet mod ændringer af tilstanden inden for fortidsmindebeskyttelseslinjen, fordi overtrædelsen begås af en forening, der udbreder kendskab til cykelsport for bl.a. sårbare og udsatte borgere, da disse hensyn ikke er blandt de hensyn, der kan varetages efter naturbeskyttelsesloven. Denne del af begrundelsen synes således at have karakter af magtfordrejning, uanset om de øvrige forhold, som anføres af Miljø- og Fødevareklagenævnet, kunne begrunde lovliggørende dispensation.

Link til afgørelsen.