MRF 2022.186

Retten i Odenses dom af 11. april 2022, sag BS 6-10003/2021

Anklagemyndigheden mod T A/S

Gartneri idømt bøde på 20.000 kr. for overtrædelse af pesticidforordningens (1107/2009) art. 55 ved at have anvendt plantebeskyttelsesmidler i strid med deres godkendelse.

Gartneriet T A/S var tiltalt for i 2018 og 2019 at have overtrådt kemikalielovens § 59, jf. art. 55 i forordning nr. 1107/2009 om markedsføring af plantebeskyttelsesmidler (pesticidforordningen) ved at have anvendt plantebeskyttelsesmidlerne Teppeki og Karate (begge mod bladlus) og Signum (mod svampe) i strid med godkendelsen. T A/S påstod frifindelse. Under sagen forklarede direktøren for T A/S, at det var muligt, at der var blevet anvendt forkert dossering, primært fordi en plantekonsulent havde anbefalet at anvende en lavere koncentration af Teppeki mod bladlus, men at sprøjte oftere. Direktøren forklarede videre, at gartneriet kun havde anvendt Karate én gang og i overensstemmelse med producentens doseringstabel, mens det sidste middel, Signum, var blevet anvendt med en lavere dosering end anbefalet, da dette gav en tilstrækkelig effekt. En medarbejder fra Miljøstyrelsen forklarede, at han i 2019 havde været på tilsyn på gartneriet og her fandt dokumentation for, at de lovlige doseringsmængder for pesticiderne var overtrådt, og at for lav dossering mod svamp kan føre til resistens. Vedrørende bødens størrelse oplyste Miljøstyrelsens medarbejder, at overtrædelse af dosseringsanvisninger efter praksis giver bøde på 10.000 kr., og at der i denne sag var tale om 12 overtrædelser, hvor der sket overdossering henholdsvis underdossering. Byretten fandt det bevist, at T A/S havde anvendt de to midler mod bladlus (Teppeki og Karate) i for høje koncentrationer og Signum mod svamp i for lave koncentrationer. Med bemærkning om, at der var tale om overtrædelse af særlovgivningen, hvorfor simpel uagtsomhed var tilstrækkelig, fandt byretten herefter T A/S skyldig i tiltalen. Det var uden betydning, om der var opstået fare for resistens. Henset til antallet af overtrædelser og de store overdoseringer, der havde fundet sted med Teppeki, fandt byretten, at forholdene til dels var begået under skærpende omstændigheder, hvorfor bøden blev fastsat til 20.000 kr.

Kommentar: Det er tvivlsomt, om tiltalen i denne sag opfylder de mere grundlæggende krav til beskrivelsen af det strafbare gerningsindhold, idet det ikke fremgår af selve tiltalen, at T A/S var tiltalt for at have anvendt de tre midler i modstrid med dosseringen, men alene, at vilkår for godkendelsen var overtrådt. Angivelsen af, at dosseringsanvisningen var overtrådt, er således i realiteten anført som et anbringende for tiltalen, hvilket i sig selv forekommer betænkeligt i en straffesag, hvor det strafbare gerningsindhold sprogligt skal beskrives i tiltalen. Det virker tillige noget uheldigt, at anklagemyndigheden afhørte en medarbejder fra Miljøstyrelsen om strafniveauet i disse sager, da det er anklageren, der må fremlægge relevant praksis, uanset at oplysningerne fra Miljøstyrelsens medarbejder i denne sag var korrekte.

Link til byrettens dom.