MRF 2023.21/2

Vestre Landsrets dom af 6. marts 2023, 16. afd., sag S-0960-22
(Lisbeth Kjærgaard, Thomas Klyver og Maria Dalager Hauge (kst.))

Anklagemyndigheden mod T (adv. Janni Norup)

Ejer af nedlagt landbrugsejendom idømt bøde på 5.000 kr. og månedlige tvangsbøder for ikke at efterkomme påbud efter vandforsyningslovens § 36 om at sløjfe ubenyttet tilladt vandboring, uden det kunne tillægges betydning, at nabos oppløjning til skel havde umuliggjort adgang med lastbil, som var nødvendig for at sløjfe boringen.

T var ejer af en nedlagt ubeboet landbrugsejendom, hvor der på grundlag af en tilladelse efter vandforsyningsloven var en vandboring, som var ubenyttet. I april 2020 meddelte kommunen med henvisning til vandforsyningslovens § 36 påbud til T om at sløjfe boringen senest 1. august 2020. Ved kommunens tilsyn i november 2020 konstaterede kommunen, at påbuddet ikke var efterkommet, og efterfølgende indgav kommunen politianmeldelse, hvorefter der blev rejst straffesag mod T for at overtræde vandforsyningslovens § 84, stk. 1, nr. 4, ved ikke at efterkomme påbuddet. T påstod frifindelse og gjorde til støtte herfor gældende, at det ikke var muligt at få en lastbil frem til brønden, da T’s ejendom var en koteletgrund med lang indkørsel, og naboen havde pløjet helt op til skel, så den lange indkørsel var ufremkommelig. En alternativ adgangsvej var blevet spærret, så denne kunne heller ikke benyttes. Byretten fandt T skyldig i tiltalen, idet retten afviste, at den manglende adgang med køretøjer som følge af naboens oppløjning kunne tillægges betydning for T’s pligt til at opfylde påbuddet, hvorfor T blev idømt en bøde på 5.000 kr. samt månedlige tvangsbøder på 2.500 kr. fra 14 dage efter byrettens dom. T ankede til landsretten med påstand om frifindelse og subsidiært om udsættelse af tidspunktet for tvangsbøder. For landsretten oplyste T, at det fortsat var umuligt at få en lastbil frem til boringen, men at have vil tage kontakt til ejer af naboejendom, og at han i øvrigt havde fundet ud af, at der var givet tilladelse til vandboringen. Kommunens tilsynsmedarbejder bekræftede, at der ikke var direkte adgangsvej, men mente ikke, at det havde noget med kommunen at gøre, og at T ikke havde kontaktet kommunen i anledning af påbuddet. Landsretten fandt af de af byretten anførte grunde, at forhindringerne for at opfylde påbuddet ikke var af en karakter, så T var afskåret fra at opfylde påbuddet, og stadfæstede byrettens dom med den ændring, at tvangsbøder først blev pålagt 1 måned og 3 uger efter landsrettens dom.

Kommentar: Efter vandforsyningslovens § 36 kræver hjemlen til at påbyde sløjfning af boring, at tilladelsen til boringen er bortfaldet, hvilket kan ske på tre måder. Den ene er, at fristen i den oprindelige tilladelse er udløbet, jf. § 22, stk. 2. Den anden mulighed er, at tilladelsen til boringen er tilbagekaldt efter § 35, og den tredje mulighed er, at tilladelsen er overflødig pga. alternativ vandforsyning, hvilket ligeledes kræver et påbud. Det fremgår ikke af dommen, om betingelserne er opfyldt, men da tiltalte oplyste for landsretten, at han havde en tilladelse, burde anklagemyndigheden og landsretten have taget stilling til, om tilladelsen var gyldigt bortfaldet efter en af de tre muligheder, da påbuddet efter § 36 i modsat fald er ugyldigt, hvilket måtte føre til frifindelse. Var boringen etableret uden tilladelse, er der tale om et ulovligt forhold, som i givet fald vil kræve et lovliggørelsespåbud efter vandforsyningslovens § 65, stk. 3, hvilket formentlig tillige ville føre til, at påbuddet efter § 36 var ugyldigt, jf. U 2006.1531 H. I forhold til tiltaltes indsigelse om, at påbuddet ikke kunne opfyldes, må det tiltrædes, at virkningerne af naboens pløjning på tiltaltes private adgangsvej ikke er et forhold, der kan fritage tiltalte fra at opfylde gyldige forpligtelser efter vandforsyningsloven, og at tiltalte uden større besvær kunne have oplyst kommunen om problemet. Hvis den alternative adgangsvej er en privat fællesvej, er det efter privatvejsloven kommunens ansvar at tage stilling til vedligeholdelse og vejadgang.

Link til byrettens og landsrettens domme.