Amalie Bang
Et internationalt arbejdsliv og kolleger med brændende engagement i en NGO
Det vigtigste jeg har lært er at fokusere på det, jeg synes er rigtigt interessant
Fagligt sætter jeg stor pris på juridisk metode og analytiske værktøjer. Derudover bruger jeg min forståelse for lovgivningsprocesser, juridisk sprog og min evne til at formidle jura til ikke-jurister.
Jeg siger sommetider i spøg, at man på jurastudiet bliver rigtig god til at skrive breve. Men det er ikke helt forkert, og der er stor værdi i at kunne skrive kort, præcist og struktureret, så alle kan forstå, hvad man mener (selvom jeg ved, at nogle jurister er kendt for det modsatte). De bedste oplevelser på studiet fik jeg, da jeg var på Erasmus-udveksling i Paris, i praktik ved Europarådet og deltog i et processpil (Jessup).
Jeg var også meget glad for de internationale fag ”The European Court of Human Rights” og ”International Negotiation and Dispute Resolution”. Det vigtigste jeg har lært fra studiet er, at fokusere på det, som er rigtig interessant og ikke på, hvad man tror, at en arbejdsgiver måske vil lægge vægt på i fremtiden. Med den strategi skal man nok få et spændende job.
International lov, menneskerettigheder… og kordirigent
Jeg har på mange måder haft en utraditionel karrierevej, hvor den røde tråd har været min interesse for international ret og menneskerettigheder. Under studiet var jeg frivillig i Københavns Retshjælp, student hos Institut for Menneskerettigheder og i praktik på Den Danske Repræsentation ved Europarådet i Strasbourg.
Efter min kandidatgrad, tog jeg en master i menneskerettigheder og demokrati ved the European Inter-University Centre for Human Rights and Democratisation i Venedig og Holland. Herefter blev jeg ansat i Kulturministeriets, hvor jeg arbejdede et års tid, før jeg tog tre måneder ud af kalenderen for at være frivillig hos Media Legal Defence Initiative i London og rejse rundt i Sydamerika. Efterfølgende blev jeg ansat ved EU’s FN-delegation i New York i menneskerettighedskontoret, og herefter på Columbia University i forskningscenteret Global Freedom of Expression.
Herefter flyttede jeg tilbage til Danmark, hvor jeg blev ansat som dommerfuldmægtig først i Sø- og Handelsretten og siden ved Retten i Glostrup. Sideløbende brugte jeg tre år på at læse til kordirigent. Efter fem år ved domstolene blev jeg ansat som børnerettighedsjurist hos Red Barnet i København.
Jeg ville gerne arbejde med noget, som føltes meningsfuldt, men jeg havde ikke en konkret karrieredrøm
Fremfor alt tænkte jeg nok, at studiet kunne give mig gode muligheder for at vælge job efter endt kandidatgrad. Mine studiejobs og udveksling blev en øjenåbner ift. at se, hvilke jobmuligheder der var på den anden side.
Det mest udfordrende var at acceptere, at det første job måske ikke var drømmejobbet
Jeg kom på venteliste til ansættelse i Udenrigsministeriet, hvilket på det tidspunkt stod for mig, som den mest spændende jobmulighed, men jeg endte med at starte med at arbejde i Kulturministeriet, som var lidt mindre internationalt, end jeg havde håbet på. Jeg fandt dog ud af, at alle jobs har noget at byde på – man kan altid lære nye og spændende ting, og typisk vil det ene job føre til det næste. Man må prøve sig frem.
I mit job kommer der mærkbare forandringer for børn ud af det arbejde, vi laver
Jeg har i mange år tænkt, at jeg gerne ville arbejde for en NGO. Red Barnet har det hele – ikke bare velgørenhed, men også en politisk agenda. Der kommer helt konkrete, mærkbare forandringer for børn ud af det arbejde, vi laver, og det føles meget tilfredsstillende i det daglige. Samtidig kan jeg mærke, at alle mine kollegaer brænder for ”sagen”. Jeg nyder at få lov at arbejde med forskellige faggrupper. Det giver mig en masse viden, og jeg kan samtidig mærke, at mine kollegaer sætter pris på mine juridiske inputs.
Høringssvar, oplæg om børns rettigheder og en masse møder i den gode sags tjeneste
Jeg rådgiver om den juridiske del af advocacy-arbejde fx vedr. børnebeskyttelse på det digitale område. Ofte holder jeg møder med andre faggrupper i huset, fx med en psykolog om den nye lovgivning om grooming af børn. Jeg skriver høringssvar om nye lovforslag og er med til at udarbejde civilsamfundets rapport til FN’s Børnerettighedskomité. Derudover går jeg med de politiske rådgivere til møder i ministerier mv. Jeg mødes jævnligt med andre interesseorganisationer om børnerettighedssituationen i Danmark, og jeg holder oplæg uden for huset om børns rettigheder.
Det bedste ved mit job er det fantastiske arbejdsmiljø, samspillet mellem jura og politik, en hverdag som er omskiftelig og samarbejdet med mange forskellige faggrupper.
Hvis man gerne vil have et job som mit, skal man kunne tale om jura, så alle kan forstå hvad man siger
Det er godt at have baggrundsviden om menneskerettigheder og internationale konventioner. Derudover er det en klar fordel at være ekstrovert, for man møder mange mennesker med forskellig baggrund. Man skal trives med at have mange bolde i luften på samme tid og en til tider uforudsigelig hverdag. Og så skal man kunne tale om jura på en måde, så alle kan forstå, hvad man siger.
Mit bedste råd til en jurastuderende?
Lad dig ikke stresse af forventningspres og karakterræs. Fokuser på det, som interesserer dig og det som gør dig glad. Så kommer resten af sig selv. Tag et semester på udveksling og se verden.
Emner
Amalie Bang
Stilling: Senior Børnerettighedsjurist
Dimission: 2013
Arbejdssted: Red Barnet
Baggrund: Cand.jur. og Master of Human Rights and Democratisation (E.MA 2014)