FIRE – Fiscal Relations Research Group
Forskningsgruppens formål er at bidrage nationalt og internationalt til fremme af udviklingen af forskning og uddannelse inden for skatte- og afgiftsretten, herunder aktivt at virke som bindeled mellem jurastuderende, forskere, offentlige institutioner og erhvervslivet med henblik på at styrke det skatte- og afgiftsretlige forsknings- og uddannelsesmiljø.
Forskningsgruppens navn FIRE er valgt, fordi navnet skal symbolisere, at vi brænder for vores fagområder og for vores projekter.
Etableringen af forskningsgruppen er udtryk for en organisatorisk ændring af forskningen og uddannelsen på skatte- og afgiftsområdet på Det Juridiske Fakultet med henblik på at skabe større fokus på og mere målrettet koordinering heraf.
Efter at professor Jacob Graff Nielsen blev udnævnt som dekan for Det Juridiske Fakultet, overtog professor Rasmus Kristian Feldthusen i foråret 2014 ansvaret som fagleder af skatte- og afgiftsområdet og skattefagene på Det Juridiske Fakultet. Dekan og professor Jacob Graff Nielsen er dog stadig en del af forskningsgruppen, når Jacob Graff Nielsen ikke er optaget af sine ledelsesopgaver for fakultetet.
Pr. 1. januar 2016 blev skatte- og afgiftsområdet udvidet ved ansættelsen af adjunkt i moms- og skatteret, Karina Kim Egholm Elgaard.
Det er forskningsgruppens formål at bidrage nationalt og internationalt til fremme af udviklingen af forskning og uddannelse inden for moms- og skatteretten, herunder aktivt at virke som bindeled mellem jurastuderende, forskere, offentlige institutioner og erhvervslivet med henblik på at styrke det moms- og skatteretlige forsknings- og uddannelsesmiljø.
Dette vil forskningsgruppen opfylde gennem planlægning og gennemførelse af forskellige forsknings- og undervisningsinitiativer og –aktiviteter på skatte- og afgiftsområdet, herunder i samarbejde med eksterne samarbejdsparter enten fra skatte- og afgiftsmiljøet eller fra tværfaglige/-disciplinære områder med relevans for skatte- og afgiftsretten. Forskningsgruppen er meget åben og udadvendt, og hilser derfor alle nye og kreative idéer og initiativer på forsknings- og uddannelsesområdet mere end velkommen.
Forskningsgruppen sætter naturligvis fri og uafhængig forskning samt god videnskabsetik meget højt på dagsordenen.
Forskningsgruppens forskningsfelt er skatte- og afgiftsretten. Forskningsfeltet spænder bredt over materiel og formel skatte- og afgiftsret, eksempelvis personbeskatning, erhvervsbeskatning, fondsbeskatning, dødsbobeskatning, selskabsbeskatning, international beskatning, EU-skatteret, momsret, skatte- og afgiftsproces, skattestrafferet, skatteforvaltningsret m.v.
Det forskningsmæssige sigte er forskning i national ret såvel som i EU-ret og international ret, der har stor betydning på skatte- og afgiftsområdet. Herudover har forskningsgruppen fokus på tværfaglig forskning og samarbejde med forskere inden for andre retsområder som f.eks. socialret, forvaltningsret, erhvervsretlige områder m.v., ligesom forskningsgruppen opsøger samarbejde om tværdisciplinær forskning og uddannelse med forskere inden for pædagogik, økonomi, politologi m.v.
Forskningsgruppen er internationalt orientereret, og opmuntrer interne forskere til at tage ud som gæsteforskere på udenlandske universiteter, samt opfordrer eksterne udenlandske forskere til at komme på gæsteforskerophold ved Københavns Universitet.
Forskningsgruppen støtter op omkring erhvervsrelateret forskning i skatte- og afgiftsretlige emner grundet den store betydning, som skatte- og afgiftsretten har for erhvervslivet. Vi indgår derfor gerne i kortere eller længere samarbejder med eksterne parter fra private/offentlige virksomheder om erhvervsforskning f.eks. i form af Erhvervs-ph.d.-projekter, Erhvervs-post.doc.-projekter, Erhvervsprojektforskerstillinger af f.eks. 1-3 måneders varighed m.v.
Igangværende og afsluttede forskningsprojekter
Forskningsbaseret uddannelse
Der er et tæt samspil mellem forskning og uddannelse på Det Juridiske Fakultet, og forskere ved FIRE underviser og vejleder både bachelor- og kandidatstuderende inden for FIRE's forskningsområder.
Mere information om vores uddannelser:
Information om:
UCPH Fiscal Relations Law Journal (FIRE Journal) udgives hos Djøf Forlag, og er et non-profit Open Access elektronisk tidsskrift inden for skatte- og afgiftsret, hvor forskere, praktikere og studerende kan publicere videnskabelige og innovative artikler samt andre og mindre artikler. E-tidsskriftet henvender sig bredt til alle juridiske områder og tværfaglige discipliner, når blot der kan påvises en eller anden form for skatte- eller afgiftsretlig vinkel på artiklen. Artikler, der vedrører bæredygtighed og FNs Verdensmål er velegnede til at blive publiceret i FIRE Journal. Artikler kan publiceres på dansk, norsk, svensk og engelsk, og e-tidsskriftet har løbende udgivelser.
Forskningsgruppen støtter i høj grad op omkring specialeskrivning i skatte- og afgiftsretlige emner, da specialets dybdegående behandling af en specifik skatte- og afgiftsretlig problemstilling meget ofte kan bidrage med nyttig og værdifuld viden både for forskere og praktikere. Specialeskrivning er også med til at fremme skatte- og afgiftsområdet generelt. Vi har derfor igangsat flere initiativer, der skal hjælpe og understøtte de studerende, hvis de vælger at skrive speciale i skatte- og afgiftsretlige emner, ligesom initiativerne skal være med til at skabe gode og tætte forbindelser mellem de studerende, forskere og erhvervslivet.
Af nye og igangværende initiativer i forbindelse med specialeskrivning kan nævnes:
- Afholdelse af 1 årligt specialeseminar med henblik på inspiration og sparring om skatte- og afgiftsretlige specialeemner
- KU’s ordning med specialeskrivning med ekstern samarbejdspart/virksomheds-vejleder
- Offentliggørelse af de bedste specialer i skatte- og afgiftsret på FIRE’s hjemmeside
Med henblik på at fremme specialeskrivning i skatte- og afgiftsretlige emner afholdes der ét årligt specialeseminar hvert tidlige efterår, herunder med deltagelse af eksterne samarbejdsparter / virksomhedsvejledere, hvor de studerende, forskere og virksomhedsspecialister kan drøfte skatte- og afgiftsretlige specialeemner. På specialeseminaret kan de studerende få inspiration til skatte- og afgiftsretlige emner, få mulighed for at diskutere deres egne idéer, hilse på interne og eksterne specialevejledere samt høre mere om de forskellige stipendiat-, specialeplads- og studenterordninger, som virksomhederne tilbyder.
Det næste skatte- og afgiftsretlige specialeseminar finder sted i 2021.
Forslag til skatte- og afgiftsretlige specialeemner fra tidligere seminarer
KU’s specialeordning med ekstern samarbejdspart går ud på, at de studerende har en intern specialevejleder fra KU samtidig med en ekstern samarbejdspart / virksomheds-vejleder fra en privat/offentlig virksomhed. Dette er en unik mulighed for begge parter af flere årsager, særligt fordi der bliver skabt kontakt mellem en snarligt færdiguddannet kandidat og en potentiel arbejdsgiver.
For den studerende er det en mulighed for at få sparring fra en specialist på området og en mulighed for at give specialet en praktisk vinkel. For virksomheden er det en mulighed for eventuelt at få undersøgt et virksomhedsrelevant problem og få adgang til ny viden på området.
Der er ingen faste regler om, hvad samarbejdet mellem den studerende og den eksterne samarbejdspart skal indeholde, idet dette aftales indbyrdes mellem den studerende og samarbejdsparten. Det formelle krav udover aftaleindgåelsen mellem den studerende og samarbejdsparten er, at samarbejdskontrakten bliver vedlagt specialet, når det afleveres.
De studerende kan læse mere om KU’s ordning med ekstern samarbejdspart, herunder retningslinjer for samarbejde med tredjepart, samarbejdskontrakt m.v.
Spørgsmål til KU’s ordning med ekstern samarbejdspart kan rettes til Studie- & Karrierevejledningen eller til FIRE.
Forskningsgruppen anerkender i høj grad den forskningsmæssige værdi og den nye viden, der kan skabes i et rigtig godt og velskrevet skatte- og afgiftsretligt speciale. Sådanne forskningsmæssigt stærkt funderede skatte- og afgiftsretlige specialer fortjener udbredelse til offentligheden, således at andre, herunder forskere, praktikere, specialister m.v., også kan få adgang til den viden, der løbende udvikles blandt dygtige og analytisk stærke specialestuderende.
Blandt de offentliggjorte skatte- og afgiftsretlige specialer vil forskningsgruppen hvert år udvælge årets bedste speciale, ligesom forskningsgruppen vil spørge udvalgte af disse studerende, om de har lyst til at deltage med oplæg på seminarer og konferencer, som vedrører deres specialeemne.
En studerende kan løbende ansøge forskningsgruppen FIRE om offentliggørelse af sit speciale på følgende betingelser:
- Den studerende har indleveret sit speciale til Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet
- Den studerende har opnået karakteren 10 eller 12 for et speciale i et skatte- og afgiftsretligt emne
- Den studerende indvilliger i offentliggørelse på FIRE’s hjemmeside
- Den studerende skal indsende navn og kontaktoplysninger, pdf af specialet og kopi af karakterudskriften til FIRE v/lektor Karina Kim Egholm Elgaard.
På baggrund af ansøgningen vurderer FIRE, om specialet er af en sådan høj forskningsmæssig kvalitet, at vi vurderer den egnet til at blive optaget til offentliggørelse på FIRE’s hjemmeside. Denne vurdering foretages således uafhængig af den i andet regi foretagne karaktergivning af specialet.
Nordisk akademisk specialekomité
Der er fra og med 2018 udpeget en nordisk akademisk specialekomité, der skal bedømme Årets Bedste Speciale inden for skatte- og afgiftsret. Den nordiske akademiske specialekomité består af følgende medlemmer: Associate Professor Katia Cejie, Uppsala Universitet, Associate Professor Anders Mikelsen, Handelshøyskolen BI, samt dekan og professor Jacob Graff Nielsen, Københavns Universitet. Proceduren for udvælgelsen af FIRE-prisen for Årets Bedste Speciale inden for skatte- og afgiftsret er således: 1) de studerende kan ansøge om at få deres speciale offentliggjort på FIRE’s hjemmeside, hvis det opfylder kravene til en høj forskningsmæssig kvalitet, 2) på baggrund af de offentliggjorte specialer indstiller FIRE v. professor Rasmus Kristian Feldthusen og lektor Karina Kim Egholm Elgaard de to specialer, som er med i finalen, og 3) den nordiske akademiske specialekomité foretager en bedømmelse af begge specialer, og udpeger det vindende speciale. FIRE-prisen for Årets Bedste Speciale vil blive overrakt på en skatte- og afgiftskonference, hvor både vinderen og finalisten vil blive bedt om at afholde et oplæg om deres speciale.
FIRE siger hermed tillykke med offentliggørelsen af følgende specialer:
- Skattemæssige problemer ved data som aktiv. Offentliggørelsesdato 17. februar 2020, cand.jur. Christian Hjortshøj
- Brexit: Metodiske problemstillinger i et skatteretligt perspektiv. Offentliggørelsesdato 14. januar 2019, cand.jur. Tobias Janus Nyborg
- Omgørelsesinstituttet i Skatteforvaltningslovens § 29. Offentliggørelsesdato 4. oktober 2018, cand.jur. Ulrik Brandt Lassen
- Fast driftssted for udenlandske selskabers aktiviteter i Danmark ved brug af en underleverandør. Offentliggørelsesdato 24. september 2018, cand.jur. Burcu Ayse Balci, vinder af FIRE-prisen for Årets Bedste Speciale 2019
- Overskudsvarme. Offentliggørelsesdato 10. september 2018, cand.jur. Tine Kruse Scharling
- Anvendelsen af en generel omgåelsesklausul i dansk ret. Offentliggørelsesdato 10. september 2018, cand.jur. Alexander Frank Nielsen
- Vandrende direktører. Offentliggørelsesdato 28. juni 2018, cand.jur. Nele Rickelt og cand.jur. Lea Therese Molsted
- Beskatning af den digitale økonomi. Offentliggørelsesdato 28. juni 2018, cand.jur. Emil Lund Petersen og cand.jur. Emil Thalund Boll, vinder af FIRE-prisen for Årets Bedste Speciale 2018
- Momsbehandlingen af forvaltning af investeringsforeninger – en analyse af forvaltningsbegrebet. Offentliggørelsesdato 5. marts 2018, cand.jur. Patricia Lam Kristensen
- Fællesregistrering i koncernforhold – Den momsmæssige betydning af fællesregistrering for koncerner med holdingstruktur. Offentliggørelsesdato 18. december 2017, cand.jur. Lasse Haugaard Thomsen
- Momsmæssige problemstillinger i forhold til fertilitetsbehandling. Offentliggørelsesdato 18. december 2017, cand.jur. Janne West Olafsson, finalist til FIRE-prisen for Årets Bedste Speciale 2018
- Anvendelsen af Ligningslovens § 3 til bekæmpelse af aggressiv skatteplanlægning. Offentliggørelsesdato 15. maj 2017, cand.jur. Jakob Bjelbo Thomsen og cand.jur. Martin Greisen
-
In dubio pro fisco princippet i afgiftssager om tilbagebetaling. Offentliggørelsesdato 21. marts 2017, cand.jur. Isabella Hinze Glenstrøm, vinder af FIRE-prisen for Årets Bedste Speciale 2017
-
Udenlandske investorers begrænsede skattepligt ved danske kapitalfondsinvesteringer. Offentliggørelsesdato 21. marts 2017, cand.jur. Jakob Kofoed Larsen
- Moderne omgåelsesbetragtninger i dansk skatteret – påvirkningen af den EU-retlige misbrugsklausul i moder- og datterselskabsdirektivet
Offentliggørelsesdato 5. december 2016, cand.jur. Rasmus Mathias Blom, finalist til FIRE-prisen for Årets Bedste Speciale 2017 - Kulbrintebeskatning, Danmark og verden
Offentliggørelsesdato 5. december 2016, cand.jur. Jesper Brandrup - Fraflytterbeskatning af personers aktieavancer – er de danske regler i overensstemmelse med etableringsfriheden i TEUF art. 49?
Offentliggørelsesdato 24. november 2016, cand.jur. Nidha Rizwan, dimittendtaler november 2016
Forskningsgruppen prioriterer at samarbejde om forskning og uddannelse med andre forskere, private og offentlige virksomheder, og hører gerne fra interesserede herom, så vi kan indgå i en dialog om mulighederne for større eller mindre samarbejde i relation til fælles at bidrage til fremme af skatte- og afgiftsretten.
Ikke uventet sætter forskningsgruppen stor pris på enhver form for støtte, herunder økonomisk, til forskningsgruppens initiativer og aktiviteter til fremme af skatte- og afgiftsretten på forsknings- og uddannelsesområdet. Det kan være alt lige fra sponsorat af forplejning og talere til seminarer i UCPH Tax Link og UCPH VAT Link, tilbud om afholdelse af workshop, tilrådighedsstillelse af specialevirksomhedsvejledere, og til indgåelse af større forskningssamarbejder om f.eks. Erhvervs-ph.d., ansøgning om midler til større erhvervsprojekter m.v.
Forskere
Navn | Titel | Billede |
---|---|---|
Bergenfelt, Kjeld | Gæsteforsker |
|
Elgaard, Karina Kim Egholm | Lektor |
|
Feldthusen, Rasmus Kristian | Professor |
|
Martinez Romera, Beatriz | Lektor |
|
Nielsen, Jacob Graff | Dekan |
|
Pedersen, Frank Høgholm | Adjunkt |
|
Skriver, Lars | Ph.d.-studerende |
|
Wesenberg-Lund, Signe | Gæsteforsker |
|
Eksterne medlemmer
Eksternt medlem af FIRE – Fiscal Relations Research Group:
Kontakt
Lektor
Karina Kim Egholm Elgaard
FIRE – Fiscal Relations Research Group
Det Juridiske Fakultet
Københavns Universitet
Søndre Campus, Bygning: 5C.2.16
Karen Blixens Plads 16
2300 København S
Telefon: (+45) 35 32 37 86
E-mail: karina.egholm.elgaard@jur.ku.dk