Reception: Viden uden grænser
Videnskaben står i centrum af mange af verdens problemer i dag. Nye potentielle pandemier, klimaforandringerne og hungersnød er alle problematikker, som vi mennesker skal overkomme i de næste årtier.
Videnskaben er nøglen til at løse disse problemer, og det samme er de personer, der varetager den: forskere og studerende. Med den rette opbakning og geopolitiske klima kan de samarbejde på tværs og optimere vores forståelse af verden.
Imidlertid er videnskaben udfordret på netop de to parametre.
For det første ser vi et stigende antal konfliktzoner og spændinger i verden. Hvad betyder de for danske forskere? Er Kina og USA’s nedkølede forhold en hindring for samarbejdet mellem universiteter? Og har man selv som forsker eller studerende fået forbehold overfor at samarbejde med nogle lande?
For det andet er antividenskabelige bevægelser i fremdrift i Vesten. De er blandt andet opstået på grund af sociale mediers ekkokamre og coronavirussen, som fik mange mennesker til at føle sig utrygge overfor de hastige implementeringer, der ansås som nødvendige for at bekæmpe virussen.
Som forsker står man midt i målskiven. Og man skal ofte kunne tage en tone i den offentlige debat, som fortidens videnskabsmænd var sparet for. Hvordan påvirker det ens arbejde?
I det nye nummer af Udenrigs sætter Det Udenrigspolitiske Selskab fokus på videnskaben. Og vi er rigtig glade for at invitere til reception i Salon K, hvor vi inviterer til lækre drinks, snacks og ikke mindst godt selskab, mens vi ser på konsekvenserne af det forværrede geopolitiske klima og de antividenskabelige tendenser.
Gæsterne til arrangementet er Helle Porsdam, der er professor i ret og humaniora ved Center for Tværfaglige Juridiske Studier (CIS), Københavns Universitet, samt Johannes Sartou Jørgensen, der er studerer historie på Københavns Universitet.
Moderator: Ida Sparre-Ulrich