Kvindehandel: Et kommenteret litteraturstudium

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskning

 Kvindehandel er i disse år et fokusområde både nationalt og internationalt - og både på det retlige, på det politimæssige og på det politiske niveau. Ved lov nr. 380/2002 blev kvindehandel (menneskehandel) særskilt kriminaliseret i straffeloven. Bestemmelsen er formuleret med udgangspunkt i FN's Palermo-protokol om forebyggelse, bekæmpelse og retsforfølgning af menneskehandel, særlig handel med kvinder og børn, og EU's rammeafgørelse om bekæmpelse af menneskehandel. Siden bestemmelsen trådte i kraft den 8. juni 2002, har der ifølge politiets opgørelser i perioden 2003 til 2007 været i alt 39 sigtelser og 21 fældende afgørelser for overtrædelse af bestemmelsen. 

Selvom forarbejderne til § 262 a forsøger at give enkelte fortolkningsanvisninger, er det uden videre klart, at bestemmelsen - med dens tilblivelseshistorie - giver anledning til en række afgrænsningsspørgsmål, der endnu ikke er behandlet fra en dogmatisk synsvinkel.

Det foreliggende kommenterede litteraturstudium er udarbejdet med det formål at fremfinde og kommentere materiale, der kan danne grundlag for en nærmere retlig analyse af det strafferetlige problemfelt kvindehandel. Den korrekte retlige term er "menneskehandel", men da projektet har fokus på handel med kvinder, særligt til prostitution, er ordet kvindehandel valgt, fordi det mere fokuseret associerer til den relevante problemstilling.

Det inddragede materiale er udvalgt med det formål at belyse de retlige aspekter af problemfeltet strafbar kvindehandel. For imidlertid at få et mere helhedsorienterede billede af feltet strafbar kvindehandel og under henvisning til, at der alene findes meget lidt materiale af retlig karakter, er der endvidere inddraget materiale af mere sociologisk/antropologisk præget karakter. Endvidere er relevante domme (inkl. domme fra EF-domstolen og Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol) inddraget.

Da hovedparten af de kvinder på verdensplan, der bliver handlet, handles til prostitution, er det ikke muligt at skille de to fænomener. Som følge heraf er der i et vist mindre omfang inddraget materiale vedrørende prostitution. Sidstnævnte materiale er begrænset til få artikler, der har fokus på, hvordan vi i Danmark forholder os til prostitution som fænomen, og herunder til efterspørgselssiden, der jo er den faktiske og økonomiske årsag til, at fænomenet (kvindehandel til prostitution) overhovedet eksisterer.

For at highlighte, at kvindehandel ikke er en offerløs forbrydelse eller blot et udlændingeretligt problem, men tværtimod udgør en grov krænkelse af de individuelle handlede kvinders liv og værdighed, har jeg endelig valgt at fremdrage enkelte skønlitterære værker af (i hvert fald nogen) dokumentarisk karakter.

OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedKøbenhavn
ForlagJustitsministeriet
Antal sider72
StatusUdgivet - 2008

ID: 6264387