Tvivl om gyldigheden af støjbekendtgørelsen og tilladelser til vindmølleparker: om rækkevidden og retsvirkningen af SMV-direktivet efter to nye EU-domme

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

Standard

Tvivl om gyldigheden af støjbekendtgørelsen og tilladelser til vindmølleparker : om rækkevidden og retsvirkningen af SMV-direktivet efter to nye EU-domme. / Pagh, Peter.

I: Tidsskrift for Miljø, Nr. 12, 29.12.2016, s. 411-421.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

Harvard

Pagh, P 2016, 'Tvivl om gyldigheden af støjbekendtgørelsen og tilladelser til vindmølleparker: om rækkevidden og retsvirkningen af SMV-direktivet efter to nye EU-domme', Tidsskrift for Miljø, nr. 12, s. 411-421.

APA

Pagh, P. (2016). Tvivl om gyldigheden af støjbekendtgørelsen og tilladelser til vindmølleparker: om rækkevidden og retsvirkningen af SMV-direktivet efter to nye EU-domme. Tidsskrift for Miljø, (12), 411-421.

Vancouver

Pagh P. Tvivl om gyldigheden af støjbekendtgørelsen og tilladelser til vindmølleparker: om rækkevidden og retsvirkningen af SMV-direktivet efter to nye EU-domme. Tidsskrift for Miljø. 2016 dec 29;(12):411-421.

Author

Pagh, Peter. / Tvivl om gyldigheden af støjbekendtgørelsen og tilladelser til vindmølleparker : om rækkevidden og retsvirkningen af SMV-direktivet efter to nye EU-domme. I: Tidsskrift for Miljø. 2016 ; Nr. 12. s. 411-421.

Bibtex

@article{2d19586056af4dabafce0a717c26090a,
title = "Tvivl om gyldigheden af st{\o}jbekendtg{\o}relsen og tilladelser til vindm{\o}lleparker: om r{\ae}kkevidden og retsvirkningen af SMV-direktivet efter to nye EU-domme",
abstract = "EU-domstolen har i to nye domme fortolket r{\ae}kkevidden og retsvirkningen af direktiv 2001/42 om milj{\o}vurdering af planer og programmer (SMV-direktivet) p{\aa} en m{\aa}de, der nok m{\aa} komme som noget af en overraskelse for statslige og kommunale myndigheder. I sag C-290/15 blev det fastsl{\aa}et, at Walloniens vindm{\o}llebekendtg{\o}relse, der minder om den danske vindm{\o}llebekendtg{\o}relse, udg{\o}r en plan eller et program efter SMV-direktivet. Vedtagelsen af bekendtg{\o}relsen er derfor omfattet af kravet om forudg{\aa}ende milj{\o}vurdering og offentlig h{\o}ring, selv om bekendtg{\o}relsen har karakter af en generel regulering af arealanvendelsen. I sag C-379/15 tog EU-domstolen i en sag fra Frankrig mere uddybende stilling til retsvirkningerne af, at en national retsakt er vedtaget uden overholdelse af SMV-direktivet. Dommen fastsl{\aa}r, at retsvirkningen af en s{\aa}dan overtr{\ae}delse er, at ikke alene retsakten er ugyldig, men at alle de efterf{\o}lgende planer og afg{\o}relser, der er besluttet p{\aa} grundlag af den p{\aa}g{\ae}ldende retsakt, ligeledes er ugyldige. Dette kan kun fraviges, n{\aa}r fire betingelser er opfyldt, hvilket m{\aa} afg{\o}res i forbindelse med hver enkelt afg{\o}relse, som er truffet p{\aa} grundlag af den ugyldige retsakt. Endvidere fastsl{\aa}r dommen, at hvis det ikke er muligt at anke den nationale domstols pr{\o}velse af den manglende overholdelse af SMV-direktivet, kr{\ae}ver en s{\aa}dan undtagelsesvis fravigelse af ugyldighedsvirkning forel{\ae}ggelse for EU-domstolen, medmindre den nationale domstol p{\aa} detaljeret vis redeg{\o}r for, at betingelserne for ikke at annullere retsakten er opfyldt. Artiklen belyser de to domme og dr{\o}fter de vidtg{\aa}ende konsekvenser, som dommene m{\aa} antages at f{\aa} for verserende klage- og straffesager vedr{\o}rende vindm{\o}lleparker og husdyrbrug. Artiklen indledes med en kort omtale af SMV-direktivet og EU-domstolens tidligere retspraksis vedr{\o}rende direktivet.",
author = "Peter Pagh",
year = "2016",
month = dec,
day = "29",
language = "Dansk",
pages = "411--421",
journal = "Tidsskrift for Milj{\o}",
issn = "1603-8398",
publisher = "Dj{\o}f Forlag",
number = "12",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Tvivl om gyldigheden af støjbekendtgørelsen og tilladelser til vindmølleparker

T2 - om rækkevidden og retsvirkningen af SMV-direktivet efter to nye EU-domme

AU - Pagh, Peter

PY - 2016/12/29

Y1 - 2016/12/29

N2 - EU-domstolen har i to nye domme fortolket rækkevidden og retsvirkningen af direktiv 2001/42 om miljøvurdering af planer og programmer (SMV-direktivet) på en måde, der nok må komme som noget af en overraskelse for statslige og kommunale myndigheder. I sag C-290/15 blev det fastslået, at Walloniens vindmøllebekendtgørelse, der minder om den danske vindmøllebekendtgørelse, udgør en plan eller et program efter SMV-direktivet. Vedtagelsen af bekendtgørelsen er derfor omfattet af kravet om forudgående miljøvurdering og offentlig høring, selv om bekendtgørelsen har karakter af en generel regulering af arealanvendelsen. I sag C-379/15 tog EU-domstolen i en sag fra Frankrig mere uddybende stilling til retsvirkningerne af, at en national retsakt er vedtaget uden overholdelse af SMV-direktivet. Dommen fastslår, at retsvirkningen af en sådan overtrædelse er, at ikke alene retsakten er ugyldig, men at alle de efterfølgende planer og afgørelser, der er besluttet på grundlag af den pågældende retsakt, ligeledes er ugyldige. Dette kan kun fraviges, når fire betingelser er opfyldt, hvilket må afgøres i forbindelse med hver enkelt afgørelse, som er truffet på grundlag af den ugyldige retsakt. Endvidere fastslår dommen, at hvis det ikke er muligt at anke den nationale domstols prøvelse af den manglende overholdelse af SMV-direktivet, kræver en sådan undtagelsesvis fravigelse af ugyldighedsvirkning forelæggelse for EU-domstolen, medmindre den nationale domstol på detaljeret vis redegør for, at betingelserne for ikke at annullere retsakten er opfyldt. Artiklen belyser de to domme og drøfter de vidtgående konsekvenser, som dommene må antages at få for verserende klage- og straffesager vedrørende vindmølleparker og husdyrbrug. Artiklen indledes med en kort omtale af SMV-direktivet og EU-domstolens tidligere retspraksis vedrørende direktivet.

AB - EU-domstolen har i to nye domme fortolket rækkevidden og retsvirkningen af direktiv 2001/42 om miljøvurdering af planer og programmer (SMV-direktivet) på en måde, der nok må komme som noget af en overraskelse for statslige og kommunale myndigheder. I sag C-290/15 blev det fastslået, at Walloniens vindmøllebekendtgørelse, der minder om den danske vindmøllebekendtgørelse, udgør en plan eller et program efter SMV-direktivet. Vedtagelsen af bekendtgørelsen er derfor omfattet af kravet om forudgående miljøvurdering og offentlig høring, selv om bekendtgørelsen har karakter af en generel regulering af arealanvendelsen. I sag C-379/15 tog EU-domstolen i en sag fra Frankrig mere uddybende stilling til retsvirkningerne af, at en national retsakt er vedtaget uden overholdelse af SMV-direktivet. Dommen fastslår, at retsvirkningen af en sådan overtrædelse er, at ikke alene retsakten er ugyldig, men at alle de efterfølgende planer og afgørelser, der er besluttet på grundlag af den pågældende retsakt, ligeledes er ugyldige. Dette kan kun fraviges, når fire betingelser er opfyldt, hvilket må afgøres i forbindelse med hver enkelt afgørelse, som er truffet på grundlag af den ugyldige retsakt. Endvidere fastslår dommen, at hvis det ikke er muligt at anke den nationale domstols prøvelse af den manglende overholdelse af SMV-direktivet, kræver en sådan undtagelsesvis fravigelse af ugyldighedsvirkning forelæggelse for EU-domstolen, medmindre den nationale domstol på detaljeret vis redegør for, at betingelserne for ikke at annullere retsakten er opfyldt. Artiklen belyser de to domme og drøfter de vidtgående konsekvenser, som dommene må antages at få for verserende klage- og straffesager vedrørende vindmølleparker og husdyrbrug. Artiklen indledes med en kort omtale af SMV-direktivet og EU-domstolens tidligere retspraksis vedrørende direktivet.

M3 - Tidsskriftartikel

SP - 411

EP - 421

JO - Tidsskrift for Miljø

JF - Tidsskrift for Miljø

SN - 1603-8398

IS - 12

ER -

ID: 170474801