Hvornår er en ledning gæst på en ejendom: om gæsteprincippets rækkevidde ved servitut efter U 2015.2854 H og U 2021.3472 HK og fem verserende sager ved Højesteret

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

Standard

Hvornår er en ledning gæst på en ejendom : om gæsteprincippets rækkevidde ved servitut efter U 2015.2854 H og U 2021.3472 HK og fem verserende sager ved Højesteret. / Pagh-Rasmussen, Peter.

I: Tidsskrift for Miljø, Bind 2021, Nr. 10, 15.11.2021, s. 381-392.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

Harvard

Pagh-Rasmussen, P 2021, 'Hvornår er en ledning gæst på en ejendom: om gæsteprincippets rækkevidde ved servitut efter U 2015.2854 H og U 2021.3472 HK og fem verserende sager ved Højesteret', Tidsskrift for Miljø, bind 2021, nr. 10, s. 381-392.

APA

Pagh-Rasmussen, P. (2021). Hvornår er en ledning gæst på en ejendom: om gæsteprincippets rækkevidde ved servitut efter U 2015.2854 H og U 2021.3472 HK og fem verserende sager ved Højesteret. Tidsskrift for Miljø, 2021(10), 381-392.

Vancouver

Pagh-Rasmussen P. Hvornår er en ledning gæst på en ejendom: om gæsteprincippets rækkevidde ved servitut efter U 2015.2854 H og U 2021.3472 HK og fem verserende sager ved Højesteret. Tidsskrift for Miljø. 2021 nov. 15;2021(10):381-392.

Author

Pagh-Rasmussen, Peter. / Hvornår er en ledning gæst på en ejendom : om gæsteprincippets rækkevidde ved servitut efter U 2015.2854 H og U 2021.3472 HK og fem verserende sager ved Højesteret. I: Tidsskrift for Miljø. 2021 ; Bind 2021, Nr. 10. s. 381-392.

Bibtex

@article{f59e8b779fe6435fb292d35ce2477cab,
title = "Hvorn{\aa}r er en ledning g{\ae}st p{\aa} en ejendom: om g{\ae}steprincippets r{\ae}kkevidde ved servitut efter U 2015.2854 H og U 2021.3472 HK og fem verserende sager ved H{\o}jesteret",
abstract = "Det f{\o}lger af vejlovens § 77 og det ulovbestemte g{\ae}steprincip, at n{\aa}r en ledning ligger som g{\ae}st p{\aa} en ejendom, m{\aa} ledningsejer betale for at flytte ledningen, hvis arealejeren skal bruge arealet, hvor ledningen er beliggende, til byggeri eller andet. Arealejeren er naturligvis forpligtet til forudg{\aa}ende at underrette ledningsejer om, at ledningen skal flyttes, men ledningsejeren m{\aa} betale, n{\aa}r ledningen ligger som g{\ae}st, og omkostningerne hertil kan ofte v{\ae}re betydelige. For de eksisterende ledninger er det centrale juridiske sp{\o}rgsm{\aa}l, hvorn{\aa}r ledningen m{\aa} anses for at v{\ae}re g{\ae}st, hvor det m{\aa} erindres, at ledningen kan v{\ae}re placeret p{\aa} grundlag af tinglyst servitut, der kan v{\ae}re fastsat p{\aa} grundlag af aftale eller ekspropriation, men ogs{\aa} kan v{\ae}re etableret p{\aa} grundlag af h{\ae}vd. For fremtidige nedl{\ae}ggelse af ledninger er sp{\o}rgsm{\aa}let, hvilke muligheder ledningsejer har for at fravige g{\ae}steprincippet. Svaret p{\aa} disse sp{\o}rgsm{\aa}l har i de seneste {\aa}r givet anledning til betydelig tvivl, hvilket bl.a. kommer til udtryk ved, at der aktuelt verserer mindst fem sager ved H{\o}jesteret, der drejer sig om, hvorvidt g{\ae}steprincippet finder anvendelse henholdsvis betingelserne for at fravige dette fremadrettet ved etableringer af ledninger p{\aa} fremmed grund. Dette er emnet for denne artikel, der s{\o}ger at belyse de principielle juridiske sp{\o}rgsm{\aa}l, som g{\ae}steprincipper rejser i forhold til den traditionelle servitutret. Efter en kort indf{\o}ring i g{\ae}steprincippet omtales det retlige grundlag for at placere ledninger p{\aa} arealer, som ledningsejeren ikke ejer med en gennemgang af nyere retspraksis med v{\ae}gt p{\aa} H{\o}jesteretsdomme. Den sidste del af artiklen belyser kort baggrunden for de fem verserende H{\o}jesteretssager og de juridiske argumenter, som parterne har gjort g{\ae}ldende.",
author = "Peter Pagh-Rasmussen",
year = "2021",
month = nov,
day = "15",
language = "Dansk",
volume = "2021",
pages = "381--392",
journal = "Tidsskrift for Milj{\o}",
issn = "1603-8398",
publisher = "Dj{\o}f Forlag",
number = "10",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Hvornår er en ledning gæst på en ejendom

T2 - om gæsteprincippets rækkevidde ved servitut efter U 2015.2854 H og U 2021.3472 HK og fem verserende sager ved Højesteret

AU - Pagh-Rasmussen, Peter

PY - 2021/11/15

Y1 - 2021/11/15

N2 - Det følger af vejlovens § 77 og det ulovbestemte gæsteprincip, at når en ledning ligger som gæst på en ejendom, må ledningsejer betale for at flytte ledningen, hvis arealejeren skal bruge arealet, hvor ledningen er beliggende, til byggeri eller andet. Arealejeren er naturligvis forpligtet til forudgående at underrette ledningsejer om, at ledningen skal flyttes, men ledningsejeren må betale, når ledningen ligger som gæst, og omkostningerne hertil kan ofte være betydelige. For de eksisterende ledninger er det centrale juridiske spørgsmål, hvornår ledningen må anses for at være gæst, hvor det må erindres, at ledningen kan være placeret på grundlag af tinglyst servitut, der kan være fastsat på grundlag af aftale eller ekspropriation, men også kan være etableret på grundlag af hævd. For fremtidige nedlæggelse af ledninger er spørgsmålet, hvilke muligheder ledningsejer har for at fravige gæsteprincippet. Svaret på disse spørgsmål har i de seneste år givet anledning til betydelig tvivl, hvilket bl.a. kommer til udtryk ved, at der aktuelt verserer mindst fem sager ved Højesteret, der drejer sig om, hvorvidt gæsteprincippet finder anvendelse henholdsvis betingelserne for at fravige dette fremadrettet ved etableringer af ledninger på fremmed grund. Dette er emnet for denne artikel, der søger at belyse de principielle juridiske spørgsmål, som gæsteprincipper rejser i forhold til den traditionelle servitutret. Efter en kort indføring i gæsteprincippet omtales det retlige grundlag for at placere ledninger på arealer, som ledningsejeren ikke ejer med en gennemgang af nyere retspraksis med vægt på Højesteretsdomme. Den sidste del af artiklen belyser kort baggrunden for de fem verserende Højesteretssager og de juridiske argumenter, som parterne har gjort gældende.

AB - Det følger af vejlovens § 77 og det ulovbestemte gæsteprincip, at når en ledning ligger som gæst på en ejendom, må ledningsejer betale for at flytte ledningen, hvis arealejeren skal bruge arealet, hvor ledningen er beliggende, til byggeri eller andet. Arealejeren er naturligvis forpligtet til forudgående at underrette ledningsejer om, at ledningen skal flyttes, men ledningsejeren må betale, når ledningen ligger som gæst, og omkostningerne hertil kan ofte være betydelige. For de eksisterende ledninger er det centrale juridiske spørgsmål, hvornår ledningen må anses for at være gæst, hvor det må erindres, at ledningen kan være placeret på grundlag af tinglyst servitut, der kan være fastsat på grundlag af aftale eller ekspropriation, men også kan være etableret på grundlag af hævd. For fremtidige nedlæggelse af ledninger er spørgsmålet, hvilke muligheder ledningsejer har for at fravige gæsteprincippet. Svaret på disse spørgsmål har i de seneste år givet anledning til betydelig tvivl, hvilket bl.a. kommer til udtryk ved, at der aktuelt verserer mindst fem sager ved Højesteret, der drejer sig om, hvorvidt gæsteprincippet finder anvendelse henholdsvis betingelserne for at fravige dette fremadrettet ved etableringer af ledninger på fremmed grund. Dette er emnet for denne artikel, der søger at belyse de principielle juridiske spørgsmål, som gæsteprincipper rejser i forhold til den traditionelle servitutret. Efter en kort indføring i gæsteprincippet omtales det retlige grundlag for at placere ledninger på arealer, som ledningsejeren ikke ejer med en gennemgang af nyere retspraksis med vægt på Højesteretsdomme. Den sidste del af artiklen belyser kort baggrunden for de fem verserende Højesteretssager og de juridiske argumenter, som parterne har gjort gældende.

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 2021

SP - 381

EP - 392

JO - Tidsskrift for Miljø

JF - Tidsskrift for Miljø

SN - 1603-8398

IS - 10

ER -

ID: 284620478