Interview med Nathalie Monjoin: ”Skatteret og momsret er ren passion”
Ny serie: WELMAs unge talentfulde stjerner
Interview med Nathalie Monjoin: ”Skatteret og momsret er ren passion”
I verdenen som jurist findes der en karriere, hvor passionen for at udforske kompleksiteten i lovgivningens nuancer på et teoretisk niveau et det drivende, og en person, der er midt i denne vidensrejse, er Nathalie Monjoin, som startede sin Ph.d. i WELMA – Center for Retlige Studier i Velfærd og Marked i september 2023. Hendes interesse for skatteret og momsret er ikke blot et akademisk anliggende, men snarere en livsstil, der drives af en dyb forståelse og en vilje til at grave dybere. Vi giver dig her er et indblik i hendes rejse, motivationen bag at starte en Ph.d. i jura, udfordringerne undervejs og de råd, hun har til andre i samme båd. Dette er starten på en faglig serie, som WELMA – Center for Retlige Studier i Velfærd og Marked – nu launcher med fokus på centrerets unge talentfulde stjerner.
Kæmpemotivation for at skrive en Ph.d.
Nathalie Monjoins rejse mod en Ph.d. begyndte under hendes bachelor-uddannelse, hvor opgaveløsningen blev en åbenbaring. Processen og fordybelsen åbnede døren til en verden af muligheder, og det blev tydeligt for hende, at forskeruddannelse som Ph.d. var det næste logiske skridt efter at have opnået bestalling som advokat. Det var dog ikke kun muligheden for avancement, der motiverede hende; det var også den chance, hun fik for at fokusere og skrive juridiske artikler, der virkelig tændte hendes passion. Hendes Ph.d.-projekt omhandler foreløbigt: ”En analyse af bindende svar instituttet i et retssikkerhedsmæssigt perspektiv”. Der er således tale om et projekt, der kaster lys på de formelle regler, modsat mange andre Ph.d.-projekter, der behandler de materielle regler. Projektet vil have fokus på retssikkerhed, og Nathalie henviser derefter til et citat fra Steen Rønsholdt, tidligere professor i forvaltningsret, som hun genkender i sit projekt: ”Materiel retssikkerhed er målet, og procesretssikkerhed er midlet”.
Nathalie vil således i sit projekt have fokus på midlet – altså procesretssikkerheden. I projektet ser hun på skatteyders retsstilling i relation til det danske bindende svar institut. Det bindende svar er et tilbud til skatteydere, hvormed de kan få afklaret tvivl om skatte- eller momsmæssige spørgsmål ved at spørge skattemyndighederne om et svar. Dette svar er i udgangspunktet bindende for skattemyndighederne i en periode på 5 år og kan i de fleste tilfælde påklages i det administrative system til Landsskatteretten eller en ved en klage direkte til domstolene. Projektet behandler de processuelle og retssikkerhedsmæssige aspekter af hele processen – fra konciperingen af anmodning til det tidspunkt, hvor skattemyndighederne ikke længere er bundet af svaret, eller hvor skatteyder indbringer en klage over et bindende svar eller en klage over skattemyndighedernes afvisning af at afgive et svar. Bindende svar kan lyde meget teknisk, men i Nathalis projekt bliver det holdt imod retssikkerhedsgarantier, og anskuet i et helikopter-perspektiv, som giver luft under vingerne.
Projektet er tværfagligt, således at der både opereres inden for skatte- og momsrette samt den almindelige forvaltningsret. Herudover indgår EU-retten og EU's grundlæggende rettigheder, idet momsrettens materielle regler udspringer af EU-retten. Således skal den danske håndtering og fortolkning af momsreglerne altid være EU-medholdig, grundet princippet om EU-rettens forrang. Selvom det kan virke ’nørdet’, så er det netop muligheden for at fordybe sig i et emne, hun finder fascinerende, der har været en drivkraft gennem hele hendes studieforløb, og som hun nu har lov til at arbejde med hver dag i tre år. I WELMA er ordet ”nørdet” positivt ladet. Forskningen kan noget, som meget få andre juristjobs tillader, nemlig FORDYBELSEN.
Udfordringerne ved at skrive en Ph.d.
PHD-forløbet er – trods mulighed for store AHA-oplevelser – ikke en dans på roser. På vejen mod Ph.D.-graden er Nathalie ikke uvidende om udfordringerne. En af de største udfordringer for hende er at navigere gennem det omfattende materiale, der kræves til- og fravælges. At begrænse sig til et enkelt emne og udvælge relevant materiale kan sammenlignes med at prøve at hugge et isbjerg ned til en håndterbar størrelse, og denne proces kræver en omhyggelig overvejelse. Metodemæssigt kan det også være udfordrende at vælge det rette materiale og definere, hvordan man vil angribe sit emne. Det kræver en solid metodisk tilgang og en dyb forståelse for forskningsprocessen.
En normal arbejdsuge
En typisk uge for Nathalie har tre ben, nemlig tre ben som Ph.d.-studiet dækker. Den første af disse er undervisningsforpligtigelsen, som er en blanding af undervisning og deltagelse i oplæg. Den anden er at deltage i kurser på Ph.d.-skolen, hvor man under sin Ph.d. skal tage 30 ECTS inden for alt fra metode til undervisning. Den tredje af disse er dedikeret tid til at skrive på ens projekt. Hver uge kan variere en smule, men fast er normalt mandage og onsdage, som typisk er afsat til undervisning af kandidatstuderende i skatteret. Tirsdage bruges ofte til faglige arrangementer, mens resten af ugen er helliget skriveprocessen og forberedelse til fremtidige undervisningsforløb. En af fordelene ved Ph.d.-studiet er den fleksibilitet, det giver, men det kræver også en stærk disciplin og evne til at strukturere ens tid effektivt. Der er ingen chef, der styrer den daglige rytme, og det er for mange både et plus og et minus. Der er ingen chef, som man kan skubbe ansvaret for ineffektivitet over på. Man sidder selv med aben.
Det fedeste ved at være Ph.d.-studerende
Det mest spændende for Nathalie ved Ph.d.-studiet er muligheden for at fordybe sig i et emne over en længere periode. Denne dybdegående undersøgelse giver mulighed for at producere kvalitativ forskning og bidrage til feltet. Hun nyder også den akademiske verdens imødekommenhed og interesse for hendes projekt samt muligheden for at undervise og inspirere studerende: Dette især når hun ser deres interesse stige i undervisningen. Når undervisning for alvor fungerer, er det både underviser og studerende, der får inspiration. Mange jura-studerende har spændstige jura-hjerner, og det er et kæmpe løft at diskutere og udforske jura sammen. Det at være en del af et levende akademisk fællesskab samt at kunne bidrage til videnskabelige diskussioner er en særlig glæde ved Ph.D.-livet, som Nathalie kun kan anbefale andre, der overvejer at søge en Ph.d.
Råd til andre, der skriver en Ph.d.
Til dem, der er begyndt at skrive en Ph.d., råder Nathalie dem, en smule illustrativt, til at se det som en lagkage, der ikke blot skal iagttages, men stille og roligt skal spises én bid ad gangen. Det er vigtigt ikke at lade sig overvælde af omfanget af størrelsen af kagen, men i stedet fokusere på at komme i gang med skriveprocessen, fokusere på udskårne dele. Hun understreger vigtigheden af at nyde rejsen og dyrke ens passion undervejs, da det er nu, man har den meste tid i en karriere i den akademiske verden. Desuden er et tæt forhold til ens vejleder afgørende, da det giver mulighed for åben kommunikation og støtte gennem hele processen, og ligeså vigtigt er det at være åben over for feedback og konstruktiv kritik.
Nathalies rejse mod en Ph.d. inden for skatte- og momsret er ikke kun en rejse gennem akademiske udfordringer, men også en rejse mod personlig og faglig udvikling. Hendes engagement og indsigt er ikke kun inspirerende, men også en påmindelse om, at selv nogen af de mest komplekse juridiske emner kan udforskes med lidenskab og vedholdenhed.