Baggrunden for projekt jurabog

Den juridiske bog har gennem de seneste år fået en ny rolle for juristens arbejde. Oplagene falder i takt med brugernes øgede fokus på digitale medier. Kun få juridiske bøger har blivende betydning, de mest brugte opdateres løbende. Derfor har navnlig ældre juridiske værker en tendens til at forsvinde fra hylderne på de juridiske biblioteker. Forlagenes forretningsmodeller følger dette paradigme. Deres indtægter fra bogsalg falder derfor og realiseres typisk primært på nyere udgivelser, herunder til lærebogsformål.

Af disse grunde finder man stadigt færre ældre danske jurabøger på hylderne i de juridiske biblioteker. Når der skal ryddes op, går det ofte ud over de ældre titler. Denne praksis kan have negative konsekvenser for den juridiske informationssøgning, som udføres af advokater, praktiserende jurister og forskere. I stigende grad orienterer man sig mod det nye, ganske enkelt fordi besværet med at finde den ældre litteratur frem via biblioteksudlån mv. er for stor.

Projekt Jurabog har til formål at gøre så megen juridisk litteratur som praktisk, rettighedsmæssigt og økonomisk muligt tilgængelig for alle i digital form. Projektet blev i sin tid sat i værk i et samarbejde mellem Karnov Group og Djøfs Forlag, AC’s Udvalg til Beskyttelse af Videnskabeligt Arbejde (UBVA). Senere er de øvrige danske juridiske forlag kommet til, herunder Ex Tuto, Nord Academic (tidligere Gjellerup) og Hans Reitzels Forlag.

Det er projektets ambition at skabe rammerne for, at ældre juridiske bøger (monografier og antologier), som ikke er genstand for kommerciel udnyttelse blandt danske forlag, bliver gjort alment tilgængelige i søgbare pdf-versioner. Disse pdf-versioner gøres i første omgang tilgængelige fra denne hjemmeside, er betjenes af Det Juridiske Fakultets servere via domænenavnet www.jurabog.dk.

Materialet på Projekt Jurabog er med de opstillede, få, licensbegrænsninger frit tilgængelig for brugere i hele verden, uanset deres – eller deres servers – fysiske placering.

Den løbende administration af Projekt Jurabog varetages af professor, dr.jur. Mads Bryde Andersen, der er tilknyttet Det Juridiske Fakultet ved Københavns Universitet.

Projektet tager med taknemmelighed mod ældre titler, der ikke allerede findes på sitet, fx fra dødsboer eller efter biblioteksoprydninger.

Mads Bryde Andersen kan kontaktes på mads.bryde.andersen@jur.ku.dk.