Det retlige sprog som virkelighedsskabende - graviditetsvært kontra surrogatmoder

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskning

Standard

Det retlige sprog som virkelighedsskabende - graviditetsvært kontra surrogatmoder. / Pedersen, Frank Hogholm.

I: Tidsskrift for Familie- og Arveret, Bind 2018, Nr. 1, 2018, s. 2-11.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskning

Harvard

Pedersen, FH 2018, 'Det retlige sprog som virkelighedsskabende - graviditetsvært kontra surrogatmoder', Tidsskrift for Familie- og Arveret, bind 2018, nr. 1, s. 2-11.

APA

Pedersen, F. H. (2018). Det retlige sprog som virkelighedsskabende - graviditetsvært kontra surrogatmoder. Tidsskrift for Familie- og Arveret, 2018(1), 2-11.

Vancouver

Pedersen FH. Det retlige sprog som virkelighedsskabende - graviditetsvært kontra surrogatmoder. Tidsskrift for Familie- og Arveret. 2018;2018(1):2-11.

Author

Pedersen, Frank Hogholm. / Det retlige sprog som virkelighedsskabende - graviditetsvært kontra surrogatmoder. I: Tidsskrift for Familie- og Arveret. 2018 ; Bind 2018, Nr. 1. s. 2-11.

Bibtex

@article{301e351e31af4ababcfd615d8eb05211,
title = "Det retlige sprog som virkelighedsskabende - graviditetsv{\ae}rt kontra surrogatmoder",
abstract = "I dag er det undtagelsen, at kvinden, der b{\ae}rer graviditeten og f{\o}der barnet i et surrogati-arrangement, er genetisk relateret til barnet. I artiklen foresl{\aa}s som en supplerende betegnelse til surrogatmoder derfor betegnelsen: graviditetsv{\ae}rt. Valget af en retlig betegnelse til beskrivelse af faktiske forhold, fx surrogatmoder, kan have stor betydning for forst{\aa}elsen af det underliggende forhold. Den valgte betegnelse vil skabe andre associationer ved fx ordet »v{\ae}rt« end »moder«. Fokus i artiklen er p{\aa}, hvordan den valgte betegnelse dermed er med til at forme forst{\aa}elsen af det underliggende f{\ae}nomen og kan f{\o}re den retlige forst{\aa}else i forskelligartede retninger. Supplering af det retlige sprog med betegnelsen graviditetsv{\ae}rt og er derfor indsigten i de underliggende faktiske forhold og forbedrer grundlaget for retlige vurderinger i konkrete sager samt for retspolitiske refleksioner. I artiklen foresl{\aa}s supplement{\ae}rt, at der i valget af term til beskrivelsen af den graviditetsb{\ae}rende kvinde i et surrogati-arrangement indf{\o}res en skelnen baseret p{\aa}, hvorvidt den graviditetsb{\ae}rende kvinde ikke er genetisk relateret til barnet, eller om hun faktisk er. Det foresl{\aa}s f{\o}lgelig at anvende den nye betegnelse graviditetsv{\ae}rt for det i dag mest s{\ae}dvanligt forekommende, at den graviditetsb{\ae}rende kvinde ikke er genetisk relateret til barnet, og den gamle betegnelse surrogatmoder, hvis hun er genetisk relateret. Ved at have to betegnelser bliver det muligt at have mere nuancerede beskrivelser af de faktiske forhold, og det danske sprog f{\aa}r mulighed for samme pr{\ae}cision som den internationale terminologi p{\aa} omr{\aa}det.",
keywords = "Graviditetsvaert, Graviditetsvaertskab, surrogatmoder, surrogatmoderskab, surrogatmodre, surrogati, rugemoder, rugemoderskab, det retlige sprog, ret og sprog, retslingvistik, moderskab",
author = "Pedersen, {Frank Hogholm}",
year = "2018",
language = "Dansk",
volume = "2018",
pages = "2--11",
journal = "Tidsskrift for Familie- og Arveret",
issn = "1397-4599",
number = "1",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Det retlige sprog som virkelighedsskabende - graviditetsvært kontra surrogatmoder

AU - Pedersen, Frank Hogholm

PY - 2018

Y1 - 2018

N2 - I dag er det undtagelsen, at kvinden, der bærer graviditeten og føder barnet i et surrogati-arrangement, er genetisk relateret til barnet. I artiklen foreslås som en supplerende betegnelse til surrogatmoder derfor betegnelsen: graviditetsvært. Valget af en retlig betegnelse til beskrivelse af faktiske forhold, fx surrogatmoder, kan have stor betydning for forståelsen af det underliggende forhold. Den valgte betegnelse vil skabe andre associationer ved fx ordet »vært« end »moder«. Fokus i artiklen er på, hvordan den valgte betegnelse dermed er med til at forme forståelsen af det underliggende fænomen og kan føre den retlige forståelse i forskelligartede retninger. Supplering af det retlige sprog med betegnelsen graviditetsvært og er derfor indsigten i de underliggende faktiske forhold og forbedrer grundlaget for retlige vurderinger i konkrete sager samt for retspolitiske refleksioner. I artiklen foreslås supplementært, at der i valget af term til beskrivelsen af den graviditetsbærende kvinde i et surrogati-arrangement indføres en skelnen baseret på, hvorvidt den graviditetsbærende kvinde ikke er genetisk relateret til barnet, eller om hun faktisk er. Det foreslås følgelig at anvende den nye betegnelse graviditetsvært for det i dag mest sædvanligt forekommende, at den graviditetsbærende kvinde ikke er genetisk relateret til barnet, og den gamle betegnelse surrogatmoder, hvis hun er genetisk relateret. Ved at have to betegnelser bliver det muligt at have mere nuancerede beskrivelser af de faktiske forhold, og det danske sprog får mulighed for samme præcision som den internationale terminologi på området.

AB - I dag er det undtagelsen, at kvinden, der bærer graviditeten og føder barnet i et surrogati-arrangement, er genetisk relateret til barnet. I artiklen foreslås som en supplerende betegnelse til surrogatmoder derfor betegnelsen: graviditetsvært. Valget af en retlig betegnelse til beskrivelse af faktiske forhold, fx surrogatmoder, kan have stor betydning for forståelsen af det underliggende forhold. Den valgte betegnelse vil skabe andre associationer ved fx ordet »vært« end »moder«. Fokus i artiklen er på, hvordan den valgte betegnelse dermed er med til at forme forståelsen af det underliggende fænomen og kan føre den retlige forståelse i forskelligartede retninger. Supplering af det retlige sprog med betegnelsen graviditetsvært og er derfor indsigten i de underliggende faktiske forhold og forbedrer grundlaget for retlige vurderinger i konkrete sager samt for retspolitiske refleksioner. I artiklen foreslås supplementært, at der i valget af term til beskrivelsen af den graviditetsbærende kvinde i et surrogati-arrangement indføres en skelnen baseret på, hvorvidt den graviditetsbærende kvinde ikke er genetisk relateret til barnet, eller om hun faktisk er. Det foreslås følgelig at anvende den nye betegnelse graviditetsvært for det i dag mest sædvanligt forekommende, at den graviditetsbærende kvinde ikke er genetisk relateret til barnet, og den gamle betegnelse surrogatmoder, hvis hun er genetisk relateret. Ved at have to betegnelser bliver det muligt at have mere nuancerede beskrivelser af de faktiske forhold, og det danske sprog får mulighed for samme præcision som den internationale terminologi på området.

KW - Graviditetsvaert, Graviditetsvaertskab, surrogatmoder, surrogatmoderskab, surrogatmodre, surrogati, rugemoder, rugemoderskab, det retlige sprog, ret og sprog, retslingvistik, moderskab

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 2018

SP - 2

EP - 11

JO - Tidsskrift for Familie- og Arveret

JF - Tidsskrift for Familie- og Arveret

SN - 1397-4599

IS - 1

ER -

ID: 201195294