De nysgerrige: Offentligheden spiller en afgørende rolle i retssagens ritual

Presse/medie

07/09/2023
Retsfilosofi

Fra livebloggende journalister i retslokalet til dybdegående ekspertinterviews, når retsmødet er slut. Mediedækningen af retssager er efterhånden blevet en omfattende affære. Men forstyrrer alle de nysgerrige blikke ikke processen og det juridiske rum? Og hvad er det egentlig, der fascinerer os så dybt ved retssagen? Det har jeg taget en snak med lektor i retsfilosofi Jakob v. H Holtermann om i dette afsnit af Juristeriet. Lyt med – eller læs mere herunder:

I det her afsnit af juristeriet taler vi om jura som underholdning – og herunder måske særligt retssagens underholdningsværdi. For retssagens evne til at betage stadigt større publikum er i de senere år blevet til at tage at føle på. Dels har vi set sociale medier flyde over med klip fra celebre, tv-transmitterede retssager fra USA og dels ser vi herhjemme omfattende interesse for mediedækningen af grove straffesager.
For nylig kunne man ovenikøbet læse, at der ud på natten havde dannet sig en kø udenfor en retsbygning i Aalborg, hvor et retsmøde i en drabssag skulle foregå den følgende morgen. Her var personer – uden nogen egentlig tilknytning til sagen – rejst til Aalborg for at følge med fra tilskuerrækkerne.

Offentlighedens fascination af retssager er dog næppe nogen nyhed. Dels har vi tidligere set andre celebre eksempler fra USA, og går vi endnu længere tilbage, bliver det tydeligt, at retssagens skuespil, altid har lokket tilskuere til. Noget kunne endda tyde på, at publikummets fascination ikke kun gælder faktiske, virkelige retssager, men at retssalens underholdningsværdi faktisk også står ved magt i fiktionens verden. Her kender de fleste retssalsdramaer, som klassikeren: To Kill a Mockingbird eller nyere klassikere som A Few Good Men, for slet ikke at nævne den syndflod af tv-serier, der kredser om det juridiske rum.

Men hvad er det, der drager os mod retssagen og juraen i en grad, hvor vi opsøger dem som underholdning i både fiktionens og virkelighedens verden? Hvad repræsenterer selve retssagen i vores samfund – og er det et problem, når retsprocessen bliver til underholdning for masserne?
Det har jeg taget en snak med Jakob Holtermann om. Han er lektor i retsfilosofi her på det juridiske fakultet, og så er han optaget af spørgsmål om straf, retfærdighed og juridisk sandhed.

Lyt til podcasten fra ovenstående player eller der, hvor du finder dine podcasts.

Referencer

ID: 382620444