4. juni 2024

Forvaring: Et løfte om hjælp eller et liv i statens varetægt?

FORVARING

I dette afsnit af Juristeriet dykker vi ned i et forskningsprojekt blandt de forvaringsdømte i Herstedvester Fængsel. Lyt med her eller læs mere nedenfor.

2 personer i samtale i et fængsel

De færreste har adgang til Herstedvester Fængsel. Bag murene sidder nogle af landets farligste kriminelle. Dem, som de fleste kun kender gennem mediernes linser. Her får vi beskrevet deres grusomme og skræmmende gerninger, og vi følger med, når domstolene idømmer dem deres straf. Nogle af dem er så farlige, at straffen er en forvaringsdom.

Formelt er forvaring ikke en straf, men en strafferetlig særforanstaltning. Den er tidsubegrænset og tilfalder kun ganske få personer hvert år. Det er en domstol, der vurderer, hvornår den dømte ikke længere er til fare for omgivelserne og kan genvinde sin frihed.

I dette afsnit af Juristeriet retter vi blikket mod de forvaringsdømte. Det betyder ikke, at vi underkender deres ugerninger, men sammen med lektor Julie Laursen dykker vi ned i den forskning, hun har gennemført i Herstedvester Fængsel.  

Julie har en baggrund fra antropologi, og så er hun lektor i kriminologi ved Det Juridiske Fakultet. I Herstedvester har hun brugt timer i selskab med de forvaringsdømte. Sammen skal vi blive klogere på, hvem der sidder med en forvaringsdom i Herstedvester Fængsel, og vi skal se nærmere på, om en forvaringsdom er en samarbejdsproces mellem staten og den dømte, eller om forvaring måske snarere bliver et evigt liv i statens varetægt?

I forskningsprojektet har lektor Louise Victoria Johansen og Tanja Hoffman Holm, cand.scient.soc., været henholdsvis mentor og projektstuderende.

Afsnittet kan streames på alle platforme – eller afspilles øverst i artiklen. 

Skrevet af Lene Juhl Friedrichsen

Emner