Podcast: Vinkriminalitet er mere udbredt, end du tror
I den her sommer-special fra Juristeriet har vi inviteret lektor i kriminologi Lars Holmberg i studiet til en snak om vinkriminalitet. For selvom vinkriminalitet er et fænomen, der trækker tråde helt tilbage til antikken, så ser vi stadig meget omfattende eksempler på svindel med vin den dag i dag. Men hvad er det ved vinmarkedet, der tiltrækker svindlere? Og hvorfor er det så vanskeligt at forebygge og efterforske den her type kriminalitet? Lyt med – eller læs mere herunder:
I det her afsnit af Juristeriet taler vi om noget måske lidt overraskende for vante Juristeriet-lyttere, vi taler nemlig om vin. For ifølge tal fra Danmarks Statistik er danskerne rigtig glade for vin, faktisk købte danskerne i 2021 hele 169 mio. liter vin, hvilket jo er et på mange måder voldsomt tal. Det er dog ikke danskernes vinvaner, vi skal tale om, vi skal nærmere tale om, hvad der rent faktisk gemmer sig i de mange flasker, som bliver nydt på terrasser rundt omkring i sommerlandet: Vi skal tale om vinkriminalitet.
For som flere meget omfattende skandaler gentagende gange har vist, så er det altså ikke alle flasker, der faktisk indeholder den vin, de lover på etiketten. Den her form for vinbedrageri er et fænomen som strækker sig helt fra vinhylden i supermarkedet til i vinverdenens absolutte top, hvor de mest ekstravagante flasker bliver solgt for millioner.
Samtidigt er vinbedrageri et meget komplekst, organiseret kriminalitetsområde, der af flere grunde er vanskeligt at komme til livs, hvilket min gæst i dag kan gøre os lidt klogere på. For med til at føre os ind i vinkriminalitetens verden har vi nemlig Lars Holmberg, der er lektor i kriminologi her på Det Juridiske Fakultet og derudover har han en særlig næse for vin.
Lyt til podcasten fra ovenstående player eller der, hvor du finder dine podcasts.
Skrevet af Emil Tarp Vang