Dødshjælp i gråzonen: Når sundhedsloven siger ja, men straffeloven siger nej
I dette afsnit af Juristeriet dykker vi ned i spørgsmålet om dødshjælp i dansk ret. I afsnittet får vi besøg fra William Halling, der har skrevet et interessant speciale om emnet, hvori han både kortlægger den lidt overraskende retstilstand på området og præsenterer et bud på en juridisk model for en eventuel udvidelse. Lyt til episoden her – eller læs mere nedenfor.
Debatten om at lovliggøre aktiv dødshjælp i Danmark har ulmet det seneste år, siden statsminister Mette Frederiksen annoncerede sin position på Folkemødet i 2023. I efteråret samme år kom Etisk Råd med en udmelding, hvor 16 ud af 17 medlemmer frarådede en lovliggørelse af aktiv dødshjælp. Derefter nedsatte regeringen et tværfagligt udvalg, nemlig ’Udvalget for en mere værdig død’, hvor blandt andre professor i sundhedsret Janne Rothmar Hermann fra det Juridiske Fakultet også deltog. Udvalget skulle udarbejde et refleksionsoplæg til regeringen og præsentere deres indsigter på Folkemødet 2024.
Allerede inden Mette Frederiksens oprindelige tale om dødshjælp på Folkemødet, var specialestuderende William Halling dog i fuld gang med at undersøge både de eksisterende juridiske rammer for dødshjælp i Danmark, og de juridiske muligheder for en udvidelse af bestemmelserne. Williams projekt udløste blandt andet en invitation til et foretræde for Sundhedsudvalget i Folketinget, hvor han fik mulighed for at præsentere sit arbejde for politikerne.
En af de centrale opdagelser, som William gjorde i sit speciale var, at vi i Danmark allerede har videre rammer for lovlig dødshjælp, end de fleste måske tror.
William er i dag ansat i Justitsministeriet, men vi har inviteret ham forbi Juristeriet-studiet for at give os et indblik i – både i den lidt overraskende eksisterende lovgivning på det her område, samt hvordan en eventuel udvidelse kunne se ud i fremtiden.
Du kan lytte til afsnittet på alle streaming-platforme eller i afspilleren øverst i artiklen her.
Skrevet af Emil Tarp Vang