4. april 2023

Putin og den omtvistede arrestordre – kan man arrestere et statsoverhoved?

Internationale Straffedomstol

I det her afsnit af Juristeriet får vi besøg af professor i folkeret Astrid Kjeldgaard-Pedersen til en snak om den Internationale Straffedomstols aktuelle arrestordre mod Præsident Putin. Lyt med her – eller læs mere nedenfor.

Putin

Det er ikke hver dag, at der bliver udsendt en international arrestordre på et statsoverhoved. Ikke desto mindre var det altså udmeldingen, da præsidenten for Den Internationale Straffedomstol – også kendt som ICC – tonede frem på skærmen d. 17. marts. Domstolen har udstedt en arrestordre på Præsident Putin – for krigsforbrydelser i Ukraine.

Reaktionen fra Kreml har indtil videre været blandet. Mest bombastisk var måske reaktionen fra Dmitry Medvedev, der er viceformand for Ruslands sikkerhedsråd, han skrev på Twitter, at arrestordren ikke kunne bruges som andet end toiletpapir. Senere har Medvedev beskrevet arrestordren som en krigserklæring.

Men hvilken juridisk tyngde har den her arrestordre egentlig? Vil vi lovligt kunne arrestere Putin, hvis han rejser til Danmark – eller er det hele måske lidt mere komplekst end som så?

Det har jeg taget en snak med Astrid Kjeldgaard-Pedersen om. Hun er prodekan for forskning og professor i folkeret her på det juridiske fakultet, og så er hun optaget af den juridiske dimension af krigen i Ukraine og de konsekvenser som konflikten har for vores internationale retsorden.

Skrevet af Emil Tarp Vang

Emner