23. januar 2023

Klimaretssager: Kombinerede retsområder knækker koden

KLIMA

Ny podcast om klimaretssager med professor Vibe Garf Ulfbeck.

Dommer

Kampen for klimaretfærdighed har taget en interessant juridisk drejning. Kampen er nemlig rykket ind i verdens retssale, og her forsøger advokater at bruge gældende ret på innovative måder for at stille både stater og store CO2-udledende virksomheder til ansvar for deres klimaaftryk. 

Faktisk er antallet af klimaretssager fordoblet siden 2015, hvoraf en markant del af dén stigning er sket indenfor de seneste to år. Og for hver sag der går i retten, får advokater verden over skærpet deres argumenter og strategier, mens nettet strammes om de store udledere. 

Men hvordan lykkes man egentlig med at dømme en virksomhed for en i øvrigt fuldt ud lovlig virksomhedspraksis, der godt nok udleder en masse CO2? Og er den markante stigning i antallet af klimaretssager udtryk for et retssystem, der er blevet for aktivistisk?

Det har jeg taget en snak med Vibe Garf Ulfbeck om. Hun er professor her på det juridiske fakultet, og så forsker hun blandt andet i erstatningsret og klimaretssager. Så mon ikke hun kan gøre os lidt klogere på, hvad der er op og ned i den vilde udvikling, som klimaretssager har gennemgået de seneste år. 

Hør afsnittet her.

Tekst af Emil Tarp Vang

Emner